Twiittejä käyttäjältä @PaiviLaaksomies

sunnuntai 1. syyskuuta 2013

Laiskan naisen nyyttäriruoka - possua uunissa

Ihanien naapureiden järjestämät 
jokavuotiset kyläjuhlat aiheuttavat aina hiukan päävaivaa. Ihan positiivisessa mielessä.

Elokuun Samettiset rakentuvat anteliaan isäntäväen, sään jumalien, tiiviin kyläyhteisön ja nyyttikesteinä muodostuvan päivällispöydän varaan. 
Vuosien varrella monille on muodostunut tuomisiksi vakioherkku, joihin luottaen voi varioida täydentäviä ruokatuomisia.

Lähinaapuri savustaa vuodesta toiseen yhtä mehevän ja suussasulavan lohen, joka pöytään päätyessään on vielä tuoksuvan lämmin. Toinen savustelee muikkuja ja kolmas muistaa aina, että jälkiruuaksi maistuu kakku.

Itse pähkäilen aina eri vahtoehtojen välillä ja muutan mielipidettä moneen kertaan ennenkuin päädyn johonkin.
Tänä vuonna laskeskelin, että edellisvuonna ihania sämpylöitä paistellut naapuri tekisi niin tänäkin vuonna, joten päädyin ylikypsään possuun. Siitä sitten voisi rakennella mukavia täytettyjä sämpylöitä (hampurilaisia).

No - laskin väärin. Ei niitä sämpylöitä ollut, vaan kivoja täytettyjä tortilloja, mutta possu teki silti kauppansa ihan ilman sämpylöitäkin. 

Rapeat sämpylät ja suussasulava possu on kyllä aika pomminvarma yhdestelmä ja sen voi tehdä mukavasti ennakkoon; optimaalisesti molempien valmistus alkaa edellisenä päivänä. Hätäiselle kokille nopeampikin aikataulu toimii ihan kelposesti.


Rapeat sämpylät:

2 ps kuivahiivaa (22g)
7,5 dl vettä
1 rkl suolaa
8 dl vehnäjauhoja 
1,5 dl ruisjauhoja
1,5 dl pieniä kaurahiutaleita
kourallinen seesaminsiemeniä (jos on)

Lämmitä vesi riittävän lämpimäksi kuivahiivalle ja sekoita siihen hiiva ja suola. Yhdistä jauhot ensin keskenään ja sekoittele sitten taikinaksi puukauhalla. Parasta tässä reseptissä, maun lisäksi, on se ettei tarvitse sotkea käsiään. Jauhoja pitää olla sen verran, että taikina muistuttaa kaurapuuroa. Siis varsin löysää. Jos reseptissä  mainittu jauhomäärä ei riitä, lisää hiukan vehnäjauhoja. Itse käytin durumvehnää (kun ei muuta ollut) ja voi olla että normijauhoa menee enemmän. Peittele astia kelmulla ja laita kohoamaan vedottomaan paikkaa pariksi tunniksi. 
Jos on kiire, sämpylät voi paistaa jo tässä vaiheessa. Nostele kahden lusikan avulla sopiviä läjiä pellille ja paista 230 asteteessa noin puoli tuntia. 

Itse paistoin puolet taikinasta tässä vaiheessa (8 sämpylää) ja seuraavan aamuna aamiaiselle loput (9kpl). Lopputaikina tekeytyi kelmun alla jääkaapissa yön yli. Molemmat erät olivat järjettömän hyviä, mutta yön yli jääkaapissa muhinut taikina antoi ihanan juureen tehdyn leivän kevyen hapokkuuden. Jos suolan määrä hirvittää, niin vähemmälläkin pärjää.


Anteeksi Yleisö - ei glutkuille :-(

Revitty possu 

Juhlia varten minulla oli lähes kolmekiloinen kaslerinjötikkä, mutta tässä reseptissä lihan koolla ei ole niin suurtä väliä. Lopputulos on kyllä parempi vähän isommassa lihapalassa.Liha menee reilusti kasaan pitkän kypsennyksen aikana, joten varaa sitä reilusti. Yleensä tämä tekee kauppansa hiukan isompanakin annoksena.

Kuivaa liha ja hiero pintaan suolaa ja pippuria. Laita liha sopivan pieneen astiaan marinointia varten. Anna marinoitua yön yli, mutta pitkä kypsennysaika tekee kyllä taikansa lyhyemmänkin marinoinnin jäljiltä. Sen verran malttia kuitenkin, että liha ehtii lämmetä hiukan huoneenlämmössä ennen uuniin paiskaamista. Säästä osa marinointilimestä jälkimarinointiin.

Paista ilman kantta 8-10 tuntia lihan koosta riippuen.

Marinadi: 

1 rkl suolaa
1 dl fariinisokeria
1 dl siirappia
2 tl mustapippuria
1 rkl worchester kastiketta
2 rkl raastettua inkivääriä
0,5 dl soijaa
0,5 dl valkoviinietikkaa
2 tl paprikajauhetta (savustettua jos on)
3 raastettua valkosipulinkynttä
1 tl cayennepippuria

Laita possu liemineen kaikkineen uuniin 110-115 asteeseen lepäilemään. Jos sinulla on niukasti aikaa, voin nostaa lämpötilaa hiukan, mutta mitä leppeämpi löyly, sitä mehevämpi tulos. 

Kun liha on kypsää ja ihanasti karamelisoitunut pinnasta, nosta se se toiseen astiaan revittäväksi. Kahta haarukkaa apuna käyttäen saat syntymään syntisen kasan suussasulavaa possua. Anna lihanesteiden jäähtyä paistoastiassa, kunnes rasva nousee pinnalle. Kuori rasva lihanesteiden pinnalta pois ja siivilöi jäljelle jäänyt nektari pieneen kattilaan. Maista ja suurusta liemi halutessasi. 
Voit tarjoilla liemen erillisessa astiassa, mutta yhtä hyvin sen voi valella revityn lihan pintaan antamaan lisämehevyyttä.