Twiittejä käyttäjältä @PaiviLaaksomies

sunnuntai 19. tammikuuta 2014

Niin hyvää ja niin terveellistä - seesamihärkää riisikapalossa

Ihanat kääröt täydellisten chilirenkaiden somistamana














 









Pitkä aika edellisestä päivityksestä. 


Joulunvietto Vietnamissa oli mahtava elämys, mutta siitä toipuminen on vienyt reippaasti kaksi viikkoa. Onneksi makuaisti katosi vasta kotimaahan päästyä, enkä siis menettänyt matkasta kaikkein tärkeintä eli ruokaa.

Tämä resepti on itse asiassa ainakin kymmenen vuotta vanha, mutta vietnamilaiset kevätkääryleet herättivät vanhat muistot ja eilen aamulla heräsin seesamihärän maku kielelläni. Tämä on todella kokeilemisen arvoinen ruokalaji - takaan.


Aasialaiset härkäkääröt

  • n. 400g jotain hyvää ja mureaa häränlihaa, itse käytin mureaa sisäpaistia.
  • 0,5 dl soijaa - edelleen tärkeää on soijan laatu. 
  • 1 rkl hyvää seesaminöljyä 
  • 1 rkl seesaminsiemeniä
  • tuoretta koranteria
  • tuoretta minttua
  • tuoretta thaibasilikaa
  • 100 g ituja
  • 2 vartta kevätsipulia

Ituja, sokeriherneitä, kevätsipulia ja yrtit
Ota liha lämpiämään huoneenlämpöön noin tunti ennen käsittelyä. Kuivaa ja pippuroi paisti (tai file jos olet sitä valinnut). Ota lihaan hyvä väri joka puolelle kuumalla pannulla.

Jos käytät paistia, loppukypsennä haluamaasi kypsyysasteeseen uunissa. 
Kun lihan sisälämpötila on 55 astetta ota liha lepäämään folion sisään hetkeksi ennen leikkaamista. Sisä- tai ulkofileen voi kypsentää haluttuun kypsyyteen pannullakin. Ei kuitenkaan kannata kypsentää lihaa liikaa, sillä tämä toimii parhaiten melkein raakana tai roseena.



Hyvää soijaa ja tuoretta seesamiöljyä


Kun liha on kypsymässä preppaa vihannekset. 
Tähän käyvät melkein mitkä tahansa raikkaat vihannekset, mutta kevätsipuli ja jokin makea, kuten herneenversot, porkkana tai idut toimivat hyvin. 

Silppua sipulit, pese ja silppua yrtit ja ryöppää idut. Itujen käyttäminen kiehuvassä vedessä (2-3 sek.) ei ole välttämätöntä, jos olet varma niiden tuoreudesta ja alkuperästä.
Kaiken muun melkein voi korvata, mutta minttu ja basilika ovat yhtä oleellinen osa kuin härkä ja seesamiöljy.

Mittaa soija, seesamiöljy ja seesaminsiemenet kulhoon. Leikkaa hieman levännyt paisti poikkisyin hyvin ohueksi. Kylvetä lihasiivut hyvin soija-seesamiöljyseoksessa.
Aloita paketointi vasta juuri ennen ateriaa. Kastele riisipaperit yksi kerrallaan kuumassa vedessä, kunnes paperi 
pehmenee. Nosta paperi varovasti kostutetun pyyhkeen tai muun kostean alustan päälle. Täytä käärö maltillisesti ensin vihanneksilla, muutamalla lihasiivulla ja lopuksi yrteillä. 

Nosta paperin alareuna ensin täytteen päälle, sitten sivut ja kääri rulla tiukasti, mutta varo riispaperin repeämistä. Jos ruoka joutuu odottamaan, suojaa valmiit kääröt toisistaan hiukan irrallaan kostean paperin tai pyyhkeen alla. Riisipaperi sitkistyy ja kuivuu nopeasti.

Silppua päälle korianteria tai basilikaa ja tarjoa kääröt hyvän soijan kanssa. Herkku on helpointa syödä käsin.






Variaatio:

Korvaa muut vihannekset kypsällä pinaatilla, jonka maustat kevyesti suolalla ja seesaminsiemenillä. Yrtit kuuluvat kuitenkin tähänkin versioon.












Vinkki:
Chilin saa näppärästi siemenettömäksi rikkomatta sitä. Pese chili ja leikkaa kanta pois terävällä veitsellä paksuimmasta kohdasta. Pyörittele chiliä etusolmen ja peukalon välissä, kunnes siemenet ja niitä kiinni pitävät kalvot alkavat purkautua ulos. Purista palko tyhjäksi. 

Jos nyt joku ei ymmärrä mitä 
hyötyä tästä on, niin tietenkin kauniit pyöreät chilirenkaat, joista pahin polte on poissa, mutta maku tallella.
Hieno ja siemenetön




Vahvoja chilejä käsiteltäessä kannattaa käyttää kumihanskoja, tai ainakin pestä kädet todella huolellisesti.