Yleisö tarvitsee hemmottelua, tai oikeammin minulla on tarve tehdä jotakin hemmotellakseni Yleisöä.
Vasta avattu kukko - odotus palkitaan |
Meidän perheessä (anteeksi puuttuva possessiivisuffiksi) lanttukukko on pyhä. Kaikki tulee tehdä pieteetillä ja tinkimättä. Keliakia lopetti Yleisön kukonsyönnin, koska ihana rapeansitkeä ohrakuori tuntui vaikealta korvata.
Siis nenästä kiinni ja syvään päähän.
Aloitin tekemällä kokeellisesti gluteenittomia sämpyloitä löytääkseni parhaan taikinan kuoreksi.
Ensimmäinen otto:
2,5 dl jugurttia
25g hiivaa
0,5 rkl psylliumjauhetta
1 rkl tattaria
2 dl jyttejauhoa
2 rkl kuivattua sokerijuurikaskuitua
Ohje on aika tarkkaan psylliumjauheen kyljestä, nesteen korvasin jugurtilla ja lisäsin sekä hiukan tattaria että sokerijuurikasta antamaan vähän rakennetta. Joka ei muuten ole lainkaan makeaa.
Sämpylät eivät kohonneet juuri lainkaan ja paistoaikakin ylitti ohjeen. Ne olivat liki leivotun kokoisia ja juuri uunista otettuna tuntuivat melkein raaoilta.
Yllätys oli suuri, kun rakenne ja maku olivatkin herkulliset. Jäähtyneenä maku oli melkein lanttukukkomainen ilman lanttuakin. Kohderyhmä oli samaa mieltä ja päätimmekin jättää kokeilun sikseen ja pitäytyä taikinan versiossa 0.1.
Huomenna tositoimiin.
Tuplasin annoksen ja muutin vain hiukan suhteita koe-erään nähden.
2,5 dl maustamatonta jogurttia
2,5 dl vettä
55 g hiivaa
1 tl sokeria
4 dl vaaleaa jyttejauhoa
0,5 rkl psylliumjauhoa
2 rkl tattarijauhoa
1 dl kuivattua jokerijuurikaskuitua (Fibrex)
1,5 tl suolaa
1 dl kasviöljyä
Mutta se itse ASIA - LANTTUKUKKO
Yksi keskikokoinen lanttu
suolaa
sokeria
300g hyvää possun kasleria tai kylkeä (luomua tai viljalla syötettyä).
Sokeri ja suola! |
Lado lastut huolella! |
lanttulastut muodostavat kukkoon hermeettisen kukkulan, johon ei synny turhia koloja. Silti lanttulastuissa on mehevä keskikohta ja ohuen ohut reuna.
Lado lantut huolellisesti puolikuun malliin, mutta muista , ettei tämä ei ole kalakukko, joten kukkula on matala - samalla kuitenkin reilu.
Lado possu reiluina siivuina (1,5cm) kukolle. Lanttu pitää peittää kokonaan. Suolaa liha hyvin ja peittele kukko hellästi.
Muista suola! |
Sulje kansi tiiviisti ja paikkaa mahdolliset reiät. "Bang in the oven".
Paista ensin noin puoli tuntia kovassä lämmössä (250cº) alenna lämpö 150 asteeseen.
Tarkkaile kukkoja ja peitä foliolla, jos pinta alkaa tummua liikaa.
Bang in the oven! |
Toivottavasti gluteeniton kuori kestää yön yli! Jännittää. Tosin en malttanut olla kertomatta Yleisölle etukäteen projektistani.
Seuraavana päivänä:
Kukko lepäili yön yli ja ilokseni se ei ollut menettänyt rakennettaan. Se oli pakko avata, jotta voin varmistua sen olevan luovutuskelpoinen. Eikä sitä rehellisyyden nimissä voinut olla maistamattakaan.
Täydellinen se ei tietenkään ollut, mutta luulenpa että sekä mamma etä äiti olisivat kelpuuttaneet tämän. Mitä sanoo Yleisö!
Seuraavana päivänä:
Kukko lepäili yön yli ja ilokseni se ei ollut menettänyt rakennettaan. Se oli pakko avata, jotta voin varmistua sen olevan luovutuskelpoinen. Eikä sitä rehellisyyden nimissä voinut olla maistamattakaan.
Täydellinen se ei tietenkään ollut, mutta luulenpa että sekä mamma etä äiti olisivat kelpuuttaneet tämän. Mitä sanoo Yleisö!
Ei livenä ihan näin tumma. |
Taikina näyttää hiukan kohonneenkin, kuten pitää. |
Yleisö kiittää ja kumartaisi jos pystyisi. Maku oli täydellisen lanttukukkomainen ja maistui aivan samalta kuin äidin tekemä.Toisaalta voisin kyllä tarkistaa maistuuko seuraavakin yhtä hyvältä
VastaaPoista