Twiittejä käyttäjältä @PaiviLaaksomies

maanantai 22. syyskuuta 2014

Mehevä kehnäsienipiirakka!

Lupaan, että kunhan tämä sienikausi on ohi, niin plokkaan muustakin kuin sienistä, mutta kun niitä on niin paljon, niin monenlaisia ja ne on pakko joko syödä tai säilöä.
Muutamia kertoja olen tahallani jättänyt illan koiralenkiltä korin ja sieniveitsen. Ettei tulisi poimittua sieniä -  eihän se auta. 

Sitten on fliissin hihat solmussa ja sienet sisällä. Eilen löytyi ihan mahtava populaatio mustavahakkaita, joita muina vuosina löytyy vähäisesti ja usein jo valmiiksi syötyinä. Tämä perhe oli hyvässä kunnossa, kunnes sieniveitsi iski. Lisäksi keräsimme Kohderyhmän kanssa pikkuisia kehnäsieniä (ja lampaankääpää ja rouskuja), sillä hiukan isompana ne mielestä alkavat tuoksua jotenkin tympeiltä. Mutta pienet, äitinsä rinnoilta riistetyt pikkusienet ovat namia.

Mustavahakkaat päätyivät vaatekuivuriin rapsakoitumaan melko isoina paloina. Ne on Kohderyhmä jo napsinut pikkuhiljaa ihan sipseinä läppärin ääressä istuessaan, mutta kehnäsienet päätyivät piirakkaan tai kahteen.

Tämä on variaatio netissä monella nimellä pyörivästä tonnikalapiirakasta, joka on paitsi kohtuullisen kevyt myös herkullinen ja sikahelppo.

Mehevä kehnäsienipiirakka


Pohja:
200g turkkilaista jugurttia
1 muna
2,5dl jauhoja
2 tl leivinjauhetta
hiukan suolaa ja juustoraastetta

Täyte:
200g turkkilaista jugurttia
2 munaa
200 g kehnäsieniä prepattuna ja silputtuna
1 prk tonnikalaa valutettuna
suolaa
pippuria
1 valkosipulinkynsi raastettuna (ei puristettuna)
pari kevätsipulia silputtuna
1,5dl juustoraastetta (esim. gruyere tai cheddar toimivat hyvin)

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Piko tuoreet kehnäsienet pannulle ja höyrytä liika neste pois, mutta älä kuivata liikaa. Lisää hiukan suolaa ja pippuria sieniin.

Sekoita pohjan ainekset kulhossa ja levitä se voidellun vuoan pohjalle rennolla kädellä.

Sekoita kaikki täytteen aineet vaikka samassa kulhossa, sillä piirakan täytteet uppoavat muutenkin taikinaan sopuisasti. Tähän sopivat mainiosti tuoreet yrtit, mutta kannattaa vältellä liian päällekäyviä makuja. Kaprikset toisaalta toimivat ihan hyvin kohtuullisessa määrin.
Kannattaa käyttää laadukasta tonnikalaa, joka on isoina paloina - hiutaleita en itse käytä.

Levittele täyte taikinan päälle ja ripota päälle halutessasi vielä hiukan juustoraastetta. 

Paista 200 asteessa noin puoli tuntia. Piirakka on aika paksu, joten sen kypsyminen vie aikansa. 

Piirakka on hyvää niin lämpimänä kuin kylmäkin ja raikas salaatti
tekee siitä aterian.