Twiittejä käyttäjältä @PaiviLaaksomies

sunnuntai 18. lokakuuta 2015

Kohderyhmän traumat korjattu - Kokkoset kehiin

Kokkoset




Kohderyhmän elinikäiset lihapiirakkatraumat tuli ihan vahingossa korjattua, kun rupesin muistelemaan (googlettamaan) vanhaa karjalaista lohturuokaa eli Kokkosia. Ja kun 
niitä sitten leivoin, tulin samalla korjanneeksi trauman, josta ennen en ollut edes tietoinen.

Trauma syntyi kuulemma Hämeenlinnassa 1967, kun hän oli ollut isänsä kanssa pyöräretkellä tutustumassa kesäiseen Suomeen. Käytiin Tampereella sukuloimassa ja Hämeeninnassa katsomassa nähtävyyksiä. Yövyttiin milloin sukulaisissa, milloin matkustajakodeissa ja teltassa.
Hämeenlinnassa nälkä yllätti ja isä ostanut pojalle oikein kaupunginherkun, lihapiirakan. Suuret odotukset päättyivät pojan pahaan oloon. Myöhmmin vasta Eromangan pompula jotenkin lääkitsi vuosikymmenten painajaisen. 
Voisulalla viimeistelty lämpöinen Kokkonen sai Kohderyhmän silmät kirkastumaan, ja jakamaan vuosikymmenten takaisen muiston. Hän oli kuulemma koko elämänsä miettinyt millainen hyvä lihapiirakka oikein pitäisi olla ja nyt se kuulemma on ratkennut. Jaan siis tämän lohdullisen reseptin lämpimiltään. Otin viitteitä Marttojen Valjan piiraiden taikinasta, jota sitten muokkasin kakkosversioon. 


Kuoritaikina (24 piirasta)


5 dl maitoa
35 g hiivaa (2/3 hiivapalasta)
10-12 dl durrumjauhoja
1 tl suolaa
2 rkl sokeria
80 g voita 

Lämmitä maito ja liuota hiiva ja mausteet ennenkuin alat vaivata taikinaa. Omat nivelrikkoiset rystyseni eivät enää kestä tarvittavaa voimainkoitosta, mutta onneksi tehokas yleiskone saa vehnätaikinaan jyystettyä tarvittavan sitkon. Lisää rasva vaivaamisen loppuvaiheessa. Taikinan pitäisi olla pehmeän napakka, josta muodostuu mukava sileä pompula. Peittele taikina kohoamaan vähintään siksi aikaa, kun valmistat täytteen. Itse kävin välillä haravoimassa tunnin verran, ennen keittiöön palaamista.

Täyte on itsestä kiinni. Karjalassa tämä on ollut paikoin paastoruokaa, joten se on täytetty milloin riisillä, milloin sienillä. Minä tein lihapiirakan ja käytin vain hyvin perinteisiä makuja.


Täyte 


500g hyvää naudan jauhelihaa
100 g maustamatonta tuorejuustoa
1 tl maustepippuria
1tl mustapippuria
suolaa
Pyyt pivossa!
2dl kypsiä 4 viljan ateriajyviä (ohrasuurimot käyvät myös hyvin)
1 dl kuivattua tattia (jauheena)
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi

1 muna voiteluun ennen uunia
20+ g voisulaa voiteluun uunin jälkeen

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. 
Kypsennä valitsemasi jyvät/suurimot vahvassa lihaliemessä ohjeen mukaan. Paista jauheliha ja hauduta pilkotut sipulit maustetussa jauhelihassa. Kuivatut sienet kannattaa murustaa hyvin pieneksi tai tehosekoittimessa jauheeksi. Lisää kypsät jyvät (ei nestettä) jauhelihaseokseen ja ota pannu lämmöltä. Sekoita tuorejuusto jauhelihaan ja maista. Massan pitää maistua, (suola, pippurit) sillä piirakan kuori on lempeä ja tasoittaa kokonaisuuden.

Vapauta kohonnut taikina ylimääräisestä ilmasta ja pyörittele siitä siitä noin 5 cm paksu patukka.
Jaa patukka 24 osaan ja pyörittele siitä kahdella kädellä pikkupullia.
Kaulitse tai painele pullat pyöreiksi läpysköiksi (n.10-12cm halkaisija).  Laita läpyskälle noin 2 rkl täytettä ja nipistele keskeltä napakasti kiinni. Reunoja ei tarvitse voidella, taikina tarttuu kyllä. 

Laita syntynyt pötkylä vatsapuoli alaspäin uunipellille köllöttämään ja jatka kunnes pelli on täynnä. Voitele piiraat reilusti kananmunalla ja laita piiraat uuniin noin puoleksi tunniksi tai kunnes ovat kauniin värisiä. Annoksesta tulee pari pellillistä (kyllä - pelli eikä pelti).

Voitele piiraat heti uunista tultua voisulalla ja anna jäähtyä noin vartti. 

Lasi hyvää olutta ja lämmin Kokkonen tai kaksi saa kenet tahansa onnelliseksi - ei vain Kohderyhmää. 

Piiraat ovat aika isoja, joten yksi maistuu kahvin kanssa, mutta kaksi on jo lounas tai iltapala. Ja koska ovat tuoretuotteita, niin pakasta ylimääräiset samoin tein. Eivät maistu lainkaan samalta seuraavana päivänä.