Tomusokerilla naamioitu! |
Mysin raparperipiirakka (HS kuukausiliite joskus 90-luvulla)
1/2 litraa raparperinpaloja
2 rkl hunajaa
1/2 dl sokeria (tai 1 dl)
2 tl perunajauhoja
kanelia
100 g voita
3 dl vehnäjauhoja
1 tl vaniljasokeria (tai aitoa)
2 rkl sitruunamehua
1 dl kermaa
1 muna
Voitele irtoreunainen piirakkavuoka, jonka reuna voidaan irrottaa (n.20cm halkaisija).
Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Laita raparperinpalat, sokeri ja hunaja kulhoon ja jätä mehustumaan.
Nypi kylmä voi ja jauhot murustukseksi, lisää sokeri ja vanilja ja sekoita taas kevyesti. Jos olet makean ystävä, niin lisää hiukan sokeria. Viimeksi kylmä sitruunamehu taikinaan pikaisesti sekoittaen. Älä vaivaa taikinaa liikaa, ettei se sitkisty.
Painele murustus vuokaan huolellisesti reunoja myöten.
Uuniin kymmeneksi minuutiksi |
Heitä perunajauho raparperinpalojen joukkoon, sekoita ja kaada palat
pohjan päälle tasaisesti. Ripottele kaneli pintaan. Paista nyt piirakkaa noin 10 minuuttia ja tee sillä välin kuorrutus. Vatkaa kerma melkein vaahdoksi, lisää siihen yksi hyvä kananmuna ja vatkaa vielä tovi. Kaada kerma paistoksen päälle ja paiskaa uuniin vielä 20-30 minuutiksi.
Ja vielä uuniin toviksi. |
Lämpimän piirakan kanssa maistuu kylmä vaniljajäälö, mutta vielä paremmin
Mysin vaniljakastike!
4 dl kermaa
vaniljatanko
3 keltuaista
2 rkl sokeia
1 dl kermaa
Keitä vaniljatankoa hiljalleen kermassa noin 10 minuuttia. Vatkaa keltuaiset ja sokeri kulhossa vaahdoksi. Vatkaa vähitellen joukkoon keitetty kerma, josta vaniljatanko on poistettu (kaavi siemenet kerman joukkoon). Nosta kulho vesihauteen päälle ja jatka vatkaamista kunnes kastike sakenee. Varo ettet valmista munakokkelia vaniljakastikkeen sijaan.
Vatkaa 1 dl kermaa vaahdoksi ja kääntele kastikkeen joukkoon. Peittele ja jäähdytä hyvin jääkaapissa.
Takuuhyvää!
No niin ja sillä välin kun kirjoitin tätä tekstiä piirakkani pääsi kärähtämään reunoilta. Käytin reseptiin liian suurta vuokaa, josta tulee ihanan ohut piirakka, mutta varsin herkkä palamaan :-).
Ei kommentteja :
Lähetä kommentti
Kokeile ja kommentoi!