Twiittejä käyttäjältä @PaiviLaaksomies

sunnuntai 8. lokakuuta 2017

Kesäkurpitsamarmeladi - törkeän hyvää!





90-luvun alussa, ennen internjettiä, aloin tilata ihanaa BBC Good Food ruokalehteä. Luullakseni minulla oli hamstrattuna noin 15 vuosikertaa tuota paksua, hyvälle paperille painettua lehteä, ennen kuin havaitsin, että valtaosa niiden sisällöstä oli verkossa.  En vain malttanut heittää pois kaikkia noita rakkaita arkistoja, joita voisi tarvita, kun nettiä ei enää ole!
Muutama vuosi sitten lopetin tilauksen, ja pikku hiljaa olen alkanut luopua lehdistäkin. Tuskallista.

No joka tapauksessa tämä resepti on kunnon painetusta Good Foodista, ja se paitsi maistuu älyttömän hyvältä, naamioi kesäkurpitsan niin, ettei sitä vihannekseksi tunnista. Loistava aamiasmarmeladi hyvän juuston kera nautittavaksi.Juuri sopiva resepti hiukan ylikasvaneille kesäkurpitsoille.

Kesäkurpitsa-inkivääri-sitruuna

1 (noin) kilo kesäkurpitsaa kuorittuna
2-3 luomusitruunaa 
n. 4cm pala tuoretta inkivääriä
1 kg hillosokeria

Kuutioi kuorittu kesäkurpitsa pienten sokeripalojen kokoisiksi kuutioiksi. Pese sitruunat huolellisesti. Jos niissä on vahapinta, voit käyttää pesemiseen etikkavettä, jotta saat puhdasta.
Raasta sitruunoista kuori ja niiden purista mehu eri astiaan. Kuori ja raasta inkivääri. Inkiväärin voi toki myös suikaloida veitsellä oikein hinoksi, jos haluat kirpakoita sattumia sekaan. Itse suikaloin inkiväärin ohuen ohuiksi suikaleiksi.
Laita kurpitsakuutiot kattilaan ja lisää pari ruokalusikallista sitruunamehua sekaan. Kypsennä keskilämmöllä kunnes kurpitsanpalat alkavat olla läpikuultavia, mutta eivät vielä muusaannu. Kiehuta ylimääräinen neste pois ennen muiden aineiden lisäämistä.Tai kuten minä, kaada ylimääräinen neste pois. Lisää sekaan loput sitruunanmehusta, sitruunan kuori, sokeri ja inkivääri.
Sekoittele varovasti kunnes sokeri on kokonaan sulanut.






Keitä hilloa noin 10-15 minuuttia tai pidempään, kunnes kurpitsa on täysin kypsää ja hillo saavuttaa hyytymispisteensä. Riippuen siitä miten paljon nestettä kurpitsoissa on. 


Purkita hillo puhtaisiin lasipurkkeihin ja laita viileään. Toimii aika hyvin heti seuraavana päivänä, mutta säilyy loistavasti monta kuukautta, jopa ylivuotinen menee alas ilman mitään mutinoita. 


Omani on yleensä hyvin marmeladimaista ja toimii todella hyvin juuri sunnuntaisen laiskan aamiaisen herkkuna. Rapea paahtoleipä, voita, siivu hyvää juustoa ja marmeladia! Nam!