Twiittejä käyttäjältä @PaiviLaaksomies

perjantai 11. heinäkuuta 2014

Paahdetut paprikakääröt - vaivan väärtit

Kun kääröjen antaa rauhassa tekeentyä jääkaapissa ne saa näyttämään huomattavasti siistimmältä kun nämä, heti tarjolle pannut.
Tämä on ihana kesän kylmä alkupala, mutta toimii ympäri vuoden. Alkuperäinen resepti on italialaisesta keittiöraamatusta.
Helppo ja todella herkullinen, joka sopii useimpien palettiin! Kun törmään kaupassa laadukkaisiin punaisiin tai keltaisiin paprikoihin, niin ostan. Nämä syntyvät yleensä pelkästään jääkaapin ja kuivakaapin sisällöstä. Makeimmat versiot saa punaisista paprikoista, mutta keltaisia yhdistämällä saa silmäniloa lautaselle.

Kuvan paprikat eivät ole ehtineet kunnolla asettua jääkaapissa, ja ovat siitä syystä hiukan läjämäisiä.

Täytetyt paprikakääröt neljälle

4 makeaa punaista paprikaa
1 purkki hyvää tonnikalaa valutettuna (öljyssä)
1 sellerinvarsi kuorittuna ja pienen herneen kokoiseksi silputtuna
10 mustaa oliivia silputtuna
1 pieni valkosipulinkynsi raastettuna
1 - 1,5dl sileälehtistä persiljaa silputtuna
4 rkl hyvää oliiviöljyä
1 rkl sitruunamehua
suolaa ja mustapippuria

Aloita polttamalla paprikat aivan karrelle. Tämä onnistuu helpoiten uunin grillitoiminnolla, mutta muutkin keinot ovat sallittuja. Tärkeintä on todella saada paprikoiden nahka poltettua kunnolla joka puolelta. Tämä raaka käsittely antaa niille ihanaa makeutta ja paahteisuutta, joka on tämän ruokalajin ydin. Laita poltetut paprikat kulhoon ja peitä hetkeksi tiukalla kelmulla. Tee sillä aikaa täyte.

Valuta tonnikala hyvin ja sekoita kaikki muuta ainekset kulhossa. Mausta hyvin suolalla ja pippurilla.

Jos paprikat ovat nyt riittävän jäähtyneitä, voit kuoria ja poistaa siemenet varovasti. Jos olet malttanut kärventää kunnolla, paprikan kannan pitäisi irrota kevyesti vetämällä ja tuoda samalla siemenet pääosin ulos. Loput kuorenpalat saa pois talouspaperilla pyyhkimällä, mutta pienet kuorihiput eivät haittaa, vaan pikemminkin korostavat paahtunutta makua. Liruta vielä paprikoista valuva neste täytteen sekaan.
Jaa paprikat varovasti käsin niiden omien jaokkeiden mukaan joko kolmeen tai neljään osaan. Tämä riippuu miten isoja yksilöitä olet löytänyt. Lado paprikat leikkuulaudalle kuoripuoli alaspäin ja jaa täyte tasaisesti niille. Laita täyte keoksi yhteen kohtaan ja kääri hellästi rullalle.
Lado rullat saumapuoli alaspäin pieneen vuokaan ja peittele kylmään, kunnes olet valmis laittamaan tarjolle.
Leikkaa rullat terävällä veitsellä keskeltä poikki ja nosta pystyyn leikkuupuoli ylöspäin.  Maista pieni pala paprikaa ja lisää hiukan vaahterasiirappia, jos et ole tyytyväinen niiden makeuteen. Yleensä raju paahtaminen kuitenkin makeuttaa ne kielelle sopivaksi. Asettele ne tiiviisti toisiaan vasten ja koristele persiljalla.
Nämä voi hyvin tehdä vaikka muutamaa päivää etukäteen, ne melkein vain paranevat, kun maku tasaantuu. Lisäksi käsittely on helpompaa kun saavat jäähtyä ja levätä.