Twiittejä käyttäjältä @PaiviLaaksomies

lauantai 23. helmikuuta 2013

Ruoka on rakkautta - gluteeniton lanttukukko karjalaiseen tapaan



Yleisö tarvitsee hemmottelua, tai oikeammin minulla on tarve tehdä jotakin hemmotellakseni Yleisöä. 

Vasta avattu kukko - odotus palkitaan

Meidän perheessä (anteeksi puuttuva possessiivisuffiksi) lanttukukko on pyhä. Kaikki tulee tehdä pieteetillä ja tinkimättä. Keliakia lopetti Yleisön kukonsyönnin, koska ihana rapeansitkeä ohrakuori tuntui vaikealta korvata.

Siis nenästä kiinni ja syvään päähän.

Aloitin tekemällä kokeellisesti gluteenittomia sämpyloitä löytääkseni parhaan taikinan kuoreksi.

Ensimmäinen otto:

2,5 dl jugurttia 
25g hiivaa

0,5 rkl psylliumjauhetta
1 rkl tattaria
2 dl jyttejauhoa
2 rkl kuivattua sokerijuurikaskuitua

Ohje on aika tarkkaan psylliumjauheen kyljestä, nesteen korvasin jugurtilla ja lisäsin sekä hiukan tattaria että sokerijuurikasta antamaan vähän rakennetta. Joka ei muuten ole lainkaan makeaa. 

Sämpylät eivät kohonneet juuri lainkaan ja paistoaikakin ylitti ohjeen. Ne olivat liki leivotun kokoisia ja juuri uunista otettuna tuntuivat melkein raaoilta.

Yllätys oli suuri, kun rakenne ja maku olivatkin herkulliset. Jäähtyneenä maku oli melkein lanttukukkomainen ilman lanttuakin. Kohderyhmä oli samaa mieltä ja päätimmekin jättää kokeilun sikseen ja pitäytyä taikinan versiossa 0.1.

Huomenna tositoimiin.

Tuplasin annoksen ja muutin vain hiukan suhteita koe-erään nähden. 

2,5 dl maustamatonta jogurttia
2,5 dl vettä
55 g hiivaa
1 tl sokeria 
4 dl vaaleaa jyttejauhoa
0,5 rkl psylliumjauhoa
2 rkl tattarijauhoa
1 dl kuivattua jokerijuurikaskuitua (Fibrex)
1,5 tl suolaa
1 dl kasviöljyä


Mutta se itse ASIA - LANTTUKUKKO

Yksi keskikokoinen lanttu
suolaa
sokeria
300g hyvää possun kasleria tai kylkeä (luomua tai viljalla syötettyä).


Sokeri ja suola!
Kuori lanttu ja silvo sopiviksi paloiksi. Tässä tulee perinteen varoittava sormi: lanttu silvotaan reunoiltaan ohuiksi ja keskelta paksummiksi lastuiksi. Tästä ei tingitä. Vuokselan mafia eli mamma ja äiti laitaisivat tekemään homman uusiksi, jos lastu ei läpäise kriteerejä. Laita lastut kulhoon ja suolaa ja sokeroi lantut reilusti. Anna vetäytyä kunnes itkevät. 


Lado lastut huolella!
Tälle on syynsä: tähän muotoon leikatut 
lanttulastut muodostavat kukkoon hermeettisen kukkulan, johon ei synny turhia koloja. Silti lanttulastuissa on mehevä keskikohta ja ohuen ohut reuna.

Lado lantut huolellisesti puolikuun malliin, mutta muista , ettei tämä ei ole kalakukko, joten kukkula on matala - samalla kuitenkin reilu. 

Lado possu reiluina siivuina (1,5cm)  kukolle. Lanttu pitää peittää kokonaan. Suolaa liha hyvin ja peittele kukko hellästi.
Muista suola!

Sulje kansi tiiviisti ja paikkaa mahdolliset reiät. "Bang in the oven". 

Paista ensin noin puoli tuntia kovassä lämmössä (250cº) alenna lämpö 150 asteeseen.

Tarkkaile kukkoja ja peitä foliolla, jos pinta alkaa tummua liikaa.






Bang in the oven!
Kohderyhmän kanssa maistoimme pikkuisen referenssikukon lämpimäisinä. Pakko sanoa, että tuoreena ihan järjettömän hyvää ja hämmästyttävän aidon makuista. 

Toivottavasti gluteeniton kuori kestää yön yli! Jännittää. Tosin en malttanut olla kertomatta Yleisölle etukäteen projektistani.

Seuraavana päivänä:

Kukko lepäili yön yli ja ilokseni se ei ollut menettänyt rakennettaan. Se oli pakko avata, jotta voin varmistua sen olevan luovutuskelpoinen. Eikä sitä rehellisyyden nimissä voinut olla maistamattakaan.

Täydellinen se ei tietenkään ollut, mutta luulenpa että sekä mamma etä äiti olisivat kelpuuttaneet tämän. Mitä sanoo Yleisö!


Ei livenä ihan näin tumma.
Taikina näyttää hiukan kohonneenkin, kuten pitää.








keskiviikko 20. helmikuuta 2013

Retroruokaa - tonnikala-avocadoleivät voileipägrillillä

Voileipägrilli ei meillä lepää kauaa alalaatikossa, koska sillä saa mukavan lämpimän iltapalan kaapeissa olevista aineksista.



Kohderyhmä on itse asiassa aika mestari tässä lajissa, sillä hän ei kikkaile turhia, vaan heittää grilliin perussetin: hyvää kinkkua, juustoa, hiukan sinappia ja ketsuppia ja sipulia hyvin ohuina siivuina. 

Itse ryhdyn monesti säveltämään liikaa, mutta useimmiten pikaisen iltapalan tarve tulee tyydytettyä ja myös maistuu kaikille, lapset mukaanlukien.

Näissä leivissä

4 viipaletta täysjyväpaahtoleipää
neljä viipaletta hyvää juustoa
tonnikala-avocadotäyte
-tonnikalaa
-kypsää avocadoa
-sitruunamehua
-suolaa
-mustapippuria
-kapriksia
-pari kirsikkatomaattia
-dijonin sinappia
kevätsipulia

Voitele leivät ulkopuolelta voilla ja lado täytteet niin, että ne eivät tursua leipien ulkopuolelle. Siis ei liikaa täytteitä. Laita grilli töihin.

Kun leivät ovat valmiit, anna niiden jäähtyä muutama minuutti ennen kuin leikkaat ne terävällä (sahalaitainen) veitsellä kolmioiksi. Hiukan tabascoa ja se on siinä. 

sunnuntai 17. helmikuuta 2013

Crispy duck ja täydellinen ruokahuijaus





Yleisön vävy oli pyytänyt tätä reseptiä. Riippuen valmistustavasta tässä täydellisessä huijauksessa on enemmän kyse aterian kasaamisesta kuin reseptistä.




Vasemmalla oma soossi ja oikealla purkista kaivettu.




Rapsakan ankan voi valmistaa ihan valmiista kypsästä kaupan pakasteankasta, jota ainakin aasialaisissa kaupoissa on hyvin saatavissa ja kohtuuhintaan. Silläkin saa hyvää ja vieraat vaikuttumaan, mutta pienellä vaivalla siitä saa vielä tyydyttävämmän. Ihanaa kummin vain - ja hauskaa.

Rapea ankka kahdelle

1 ankan rintafile ja yksi koipireisi (noin 700 g yhteensä)
suolaa
kiinalaista viismaustetta tai tuoretta inkivääriä

Hiero ankkaan reilusti suolaa ja viismaustetta (tähtianis, fenkoli, neilikka, kaneli, pippuri)tai raastettua tuoretta inkivääriä.

Esilämmitä uuni 175º ja paiskaa ankat uuniin nahkapuoli ylöspäin noin pariksi tunniksi.  

Tässä reseptissä ei hienostella (ellei halua) millään rosen eri sävyillä, vaan ankka saa olla aivan kypsä, liha irrota luista vaivatta ja nahka paahtuneen ihanan rapea. Jos laitat ankat ritilälle saat rasvan jo valmiiksi erotettua univuoan pohjalle. Ankan rasva on parasta paistamiseen , joten se kannattaa ottaa talteen.


Halutun rapean lopputuloksen saamiseksi voit joutua nostamaan uunin lämpötilaa tilapäisesti, sillä vaikka nahka saa väriä, sen rapeutuminen voi vaatia rajumpia otteita.

Kun ankka on kypsää, revi ankan koivesta lihat ja nahka kahden haarukan avulla. Toisella pidät kiinni ja toisella raastat. Rintapalan voi viillellä kauniimmiksi siivuiksi.

Kun ankka alkaa näyttää uunissa lupaavalta valmistele esillepano.

- kerä jäävuorisalaattia
- valmista Pekig Duck soucea purkista TAI itse valmistettua luumusoossia
- nippu kevätsipulia
- puolikas tuoretta kurkkua


Perinteisesti tämä syödään ohuiden vehnästä tehtyjen lettujen kera, mutta meillä herkut kääritään jäävuorisalaatin lehteen. Käytän yleensä valmiskastiketta (Hoisin), jota on helposti saatavissa ja on ihan älyttömän hyvää. Joissakin valmiskastikkeissa on jonkinverran vehnää, vaikka onkin soijapohjaista, joten net joille vehnä ei sovi, keittelevät omat soossinsa. 

Tein verrokiksi valmissoossille luumukastikkeen tuoreista tummista luumuista, josta tuli kyllä oikein hyvää. Samaa intensiteettiä siinä ei vielä ollut kuin valmiissa, joten ehkä seuraavan kerran käytän kuivattuja luumuja. 

KÄytin soossiin noin 400 g luumuja, hyvää soijaa, hiukan riisiviinietikkaa, tummaa sokeria, appelsiinkuorta, kevätsipulia, pippuria ja chiliä. 

Tuo hoisin, jota purkista nautin tehdään musta- tai sojapaputahnasta tai maapähkinävoista, tummasta sokerista tai siirapista, soijakastikkeesta, pippurista. Senkin voi ihan hyvin tehdä itse. Keittelemällä löytyy itselle mieluinen maku.

Suikaloi kurkku ja kevätsipuli julienne, eli noin tulitikun mittaisiksi ja melkein yhtä ohuiksi tikuiksi ja laita tarjolle erikseen. Toisistaan varovasti irrotetut salaatinlehdet
kulhoon ja tarjolle.

Preparoi ankka sopiviksi paloiksi ja poista huolellisesti kaikki luut. Laita tarjolle. Jokainen kokoaa oman käärönsä - kastiketta pohjalle, kurkkua ja kevätsipulia päälle ja ankkaa maun mukaan. Kääri ja nauti.