Twiittejä käyttäjältä @PaiviLaaksomies

maanantai 31. elokuuta 2015

Rapuja, rapuja - toimii aina



Gambas Pil Pil on takuuvarma iltapala ja reseptejä löytyy paljon. Tässä minun versioni.

Valmistan herkun aina tulen- ja uuninkestävissä savissa annoskulhoissa, mutta tämän voi hyvin tehdä vokissa tai pannulla, kunhan noudattaa samoja periaatteita. Ostin aikoinaan omat vuokani Arvo Kokkoselta, enkä ole investointia katunut. Näissä on ihana tehdä rapuherkkujen lisäksi vaikka annosgratiineja yms.

Rapuherkku kahdelle

16-20 raakoja jättirapuja (tai 150g kuorittuja isoja katkarapuja)
4 valkosipulinkynttä silputtuna
1 keskikokoinen punainen chili renkaina (tai 1tl chilihiutaleita)
1 rkl paprikajauhetta
(1/2 tl savupaprikaa)
kourallinen silputtua litteälehtistä persiljaa
sormisuolaa
4rkl hyvää oliiviöljyä

Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Lorauta reilusti oliiviöljyä ruukkuihin ja laita ne uuniin kuumenemaan.
Silppua tai siivuta sillä välin valkosipuli pieneksi ja leikkaa chili reiluiksi renkaiksi. Ihan yhtä hyvin toimii kuivattu chilihiutale. Chilin määrä riippuu siitä miten pahasti itse kukin on koukussa (kapsaisiiniin).
Puhdista ja kuori raa'at ravut ja poista tumma suoli varovasti terävällä veitsellä. Suoli näkyy useimmiten selvästi keskellä selkäpuolta ja lähtee helposti, kun leikkaat veitsellä suolen reunaa, jolloin se paljastuu ja voit poistaa sen veitsen kärjellä tai sormilla. Jotkut laittavat ravut kuorineen, mutta minusta annos on mukava syödä ilman turhaa räpellystä.

Ota savikupit varovasti uunista ja laita valkosipulisilppu ja chili pöhisemään kuumaan öljyyn. Öljyn pitää olla niin kuumaa, että syntyy mukavaa kuohuntaa ja sihinää. Anna valkosipulin ja chilin kysyä 15 sekuntia ja lisää puhtaat ja kuivat ravut kulhoihin. Lisää paprikajauhe ja sekoittele varovasti, niin että ravut saavat hyvän kylvyn paprikasta ja öljystä. Ripottele sormisuolaa päälle ja laita uuniin vielä viideksi minuutiksi tai kunnes ravut saavat kauniin pinkin sävyn. Varo ylikypsentämästä, ettei tule kumia. Ota uunista ja lisää reilu ruokalusikallinen persiljasilppua annoksiin.

Nosta annokset aluslautasille ja tarjoa hyvän leivän tai patongin kanssa.

Jos teet tämän kypsistä ravuista laita uuniin vain siksi hetkeksi, että ravut ehtivät kuumentua kunnolla, mutta eivät sitkistyä.

Jos haluat enemmän lientä dippailuun voit ennen viimeistä uunikeikkaa lorauttaa tilkan valkoviiniä annoksiin.

Jos teet tämän pannulla tai vokissa, kannattaa lämmittää lautaset, jotta ruoka pysyy riittävän kuumana tarjottaessa. Siis kuumenna öljy savuavan kuumaksi, lisää valkosipuli, chili ja paprikajauheet öljyyn ja kääntele hetki. Varo ettei sipuli pala! Lisää ravut ja kääntele kunnes ovat kypsiä (valkoviini tässä vaiheessa jos käytät). Sormisuolaa, persiljat ja tarjolle lämpimistä kulhoista.