Twiittejä käyttäjältä @PaiviLaaksomies

keskiviikko 15. kesäkuuta 2016

Helppo sinisimpukkakeitto!



Joskus tuoreita simpukoita on vain vaikea vastustaa. Ne ovat niin herkullisia yksinkertaisesti höyrytettynä, että harvemmin tulee vietyä ruokalajia pidemmälle. Tässä yksinkertainen keitto alkupalaksi kahdelle.

Simpukkakeitto kahdelle


1 pussi eläviä sinisimpukoita
1 salottisipuli
1valkosipulinkynsi
1 rkl voita
1,5 dl kuivaa valkoviiniä
cayennepippuria
valkopippuria myllystä
suolaa
1,5 dl kermaa 
silolehtipersiljaa

Pese simpukat kylmällä vedellä ja varmista, että kaikki sulkevat kuorensa prosessissa. Net jotka eivät, heitetään pois. Laita isoon kannelliseen kattilaan 2dl vettä, valkoviini ja puhdistetut simpukat. Sulje kansi ja laita liesi täydelle teholle. Anna kypsyä kuumassa höyryssä n. 5 min. ravista kattilaa välillä, että simpukat kypsyvät tasaisesti. Varo ylikypsentämästä, sillä simpukka sitkistyy helposti.

Kun kaikki simpukat ovat kypsät ja kuoret sopivasti auki, ota kattila liedeltä ja anna jäähtyä hetki, niin että näpit kestävät perkaamisen. Puhdista vain avautuneet simpukat ja heitä kiinni olevat pois. Kerää simpukanliha kuppiin ja siivilöi liemi erikseen odottamaan. Siivilöinti on hyvä tehdä sillä simpukoista avauduttuaan voi vielä varista hiukan hiekkaa liemeen.

Laita vapautuneeseen kattilaan voinokare, hienoksi silputut sipuli ja valkosipuli ja kuullota kypsäksi. Lisää pippurit viimeksi. Kun sipulit ovat leppyneet, lisää simpukkaliemi ja keittele kunnes lientä on sopiva määrä kahteen keittoannokseen. Lisää persiljasilppu ja kuohukerma ja kiehauta. Ota kattila liedeltä ja aja sauvasekoittimella tasaiseksi ja kuohkeaksi. Jos haluat sakeamman keiton voit lisätä vaikka vaaleaa suurustetta hiukan. Itse pidän aika ohuista keitoista.

Lisää puhdistetut simpukat keittoon ja kuumenna hetki, mutta älä enää keitä. Tarkista maku ja lisää suolaa tarpeen mukaan.

Annostele lautasille ja laita vielä hiukan persiljaa koristeeksi. Hyvä leipä, vaikka rapea patonki, tekee tästä kevyen lounaan.

P.S. Mielestäni soppa toimii parhaiten pienistä simpukoista, jotka sopivat mukavammin lusikoitavaksi.

sunnuntai 12. kesäkuuta 2016

Polttariporukan Pavlova!



Olen otettu. Miniä-to-be viettää ystävättärensä polttareita ja pyysi pyöräyttämään Pavlovan. Totuushan on että tämä marenkiherkku on superhelppo kokoonlaitettava, jos ostaa valmiin marenkipohjan tai käyttää tavallista kuivaa versiota. Voihan tässä olla ovela juoni hiukan voidella avopin itsetuntoa, mutta ei haittaa - toimii!

Haaste syntyy siinä, kun haluaa pyöräyttää aidon australialaisen marenkipohjan, joka on päältä ihanan rapea, mutta sisältä kuohkea ja hiukan sitkeä. Lisähaasteen muodostavat aika ja olosuhteet. Marengin valmistaminen vie hiukan aikaa, joten sitä ei voi pyöräyttää juuri ennen tarjoilemista. Jos ilma on kostea ja sateinen, marenki toimii ilmankuivaajana ja löpsähtää ja kostuu. Ilmatiivis rasia toimii, mutta kun kyseessä on kymmenen hengen kakku, ei ainakaan minulla sellaista löydy. Onneksi löysin suuria minigrippusseja, johon saa reilun 30cm pohjan suojaan. Pussin pohjalle heitin pari silica -pussia varmistamaan kuivana pysymisen. Laitan aina talteen, kun niitä erilaisista elintarvike- ja kenkälaatikoista tupsahtaa. Jostain kumman syystä niitä ei saa suoraan mistään ostaa.

No se marenki!


Kakkupohja aussipalvlovaan


6 munanvalkuaista (180g)
300g erikoishienoa sokeria
3 tl maissijauhoa
2 tl sitruunamehua
1 tl vaniljaesanssia
2 rkl suolaamattomia pistaaseja karkeana silppuna.

Marenki menossa uuniin pistaaseilla ryyditettynä

Perusasiat: a)marenkikulhon tulee olla täysin puhdas ja rasvaton. Sen sijaan yleinen harhaluulo, että sen on myös oltava kuiva, on virheellinen. Valkuaisia voi jopa jatkaa vedellä, sillä vettähän niissä suurin osa on. Jatketusta valkuaisesta tulee tosin rakenteeltaan hieman pienikuplaisempaa, mutta oikein hyvää kuitenkin.b) säilytä (tai lämmitä) valkuaiset huoneenlämpöisinä, jotta vaahdosta tulee mahdollisimman kuohkeaa c) ole kärsivällinen

Laita uuni lämpiämään 110 asteeseen. Piirrä leivinpaperille lyijykynällä n. 26cm pyöreä rengas. Käännä paperi nurinpäin pellille, niin että ympyrä kuultaa paperin läpi. Uunista tulee aikanaan noin 5cm isompi kiekko.

Vatkaa valkuaiset joko sähkövatkaimella tai yleiskoneella. Käsin vatkaaminen ei ole vaihtoehto näin isolle määrälle. Vatkaa ensin keskiteholla pelkkiä valkuaisia, kunnes vaahto nousee pehmeille huipuille. Kun nostat vatkaimen vaahdosta muodostuu piikki, joka kärjestään nuokahtaa, voit aloittaa sokerin lisäämisen. 

Lisää sokeri ruokalusikallinen kerrallaan samalla vatkaten täysillä tehoilla. Kun jäljellä on noin kolmasosa, sekoita siihen maissijauho ja lisää se massaan edelleen lusikallinen kerrallaan.Sokerin lisääminen kestää noin 5-10 minuuttia.
Vatkaa kunnes marenki on ilmavaa ja ihanan kiiltävää. Tarkista että kaikki sokeri on sulanut massaan hieromalla pientä nokaretta sormien välissä. Kun marenki on täysin sileää eikä tunnu yhtään rakeiselta voit sekoittaa hapon ja vaniljan marenkiin. Jos karheutta tuntuu, jatka vatkaamista kunnes se on täysin sileää. Jos sokeri ei täysin sula, saattaa marenki alkaa itkeä, joten kärsivällisyyttä. 

Sekoita valmis kiiltävä marenki isolla lastalla leivinpaperille ympyrän keskelle, ripottele pistaasit pintaan ja laita uuniin. Paista pohjaa 1,5 - 2 tuntia, kunnes pinta on kova, kun sitä hiukan napauttaa sormella. Jätä marenki uuniin, luukku ihan hiukan raollaan kunnes se on täysin jäähtynyt.

Laita jäähtynyt pohja kuivaan paikkaan odottamaan kokoamista ks.

yllä.

Kakun kokoaminen


50 g valkosuklaata
1/2 dl kermaa

5 dl kuohukermaa
1/2 l mansikoita
3-4 kärsimyshedelmää
muita marjoja tai hedelmiä maun mukaan

Jos kakku on pakko koota ennen tarjolle asettamista käytän marengin ja kerman välissä sulatettua valkosuklaata eristyskerroksena. Suklaa sulatetaan joko mikrossa tai kuumassa kermassa niin, että sen voi pullasudilla maalata marengin päälle. Maistuuhan se myös hyvältä, mutta ei ole välttämätöntä.

Vatkaa kuohukerma, mielellään pallovatkaimella, kuohkeaksi vaahdoksi. Mausta vaniljalla ja halutessasi pienellä ripauksella sokeria. Kerma kakun päälle taiteellisin lastanvedoin ja sen jälkeen haluamasi marjat ja hedelmät oman taiteellisen näkemyksesi mukaan. 

Tärkeintä on muistaa balanssi - marenki tuo makeutta ja rapeutta, kerma täyteläisyyttä, marjat raikkautta ja passion happoa. Onnistunut kakku sisältää näitä kaikkia ollakseen täydellinen. Hedelmä-marjakomboa voi muunnella oman maun mukaan. Itse käytän usein esimerkiksi mangoa ja kiiwiä.




Nyt täytyy vain toivoa, että polttariporukka muistaa syödä kakun. Paljon Onnea tulevalle morsiamelle!