Twiittejä käyttäjältä @PaiviLaaksomies

lauantai 30. maaliskuuta 2013

Paistettua lohta ja tilli-piparjuuriquacamolea

Rakastan lohta. Norjalaisesta kassilohesta puhutaan
halveksuvasti, mutta ken on nähnyt ne kassit puhukoon sitten. Huikeissa Norjan vuonoissa olevat verkoilla rajatut altaat ovat jättimäisiä. Kalastusalus, joka lohia siltä pyytää, näyttää aivan jalkapallokentan reunalle parkkeeratulta tulitikkulaatikolta. Että se siitä kassista. Joka tapauksessa norjalainen kassilohi on hyvää. 

Lammasta odotellessa Kohderyhmä toivoi rapeaksi paistettua lohen nahkaa ja piparjuurikastikkeella. Sitä siis. Tai sinnepäin.





Paistettu lohi
400g tuoretta lohta ruodottamaksi nypittynä 
Suolaa ja valkopippuria
Voita ja oliiviöljyä paistamiseen.

Preparoi lohi. Suomusta ja leikkaa annospaloiksi. Kuivaa ja mausta kevyesti.
Laita pannuun rkl voita ja saman verran öljyä. Laita fileet pannulle nahkapuoli alas ja paista keskilämmöllä turhaan häiritsemättä. Anna lohen paistua yli puolenvälin (seuraa kypsymistä leikkauspinnasta). Kun lohi on menettänyt läpikuultavuutensa yli puolenvälin, käännä varovasti ja ota paistopinta lihapuolelle. ÄLÄ VARMISTELE SEN KYPSYYDEN KANSSA. Lohen pitää pysyä mehevänä ja olla vain juuri ja juuri kypsää. Jos lähdet varmistelemaan - pilalla. 

Tilli- piparjuuriquacamole

2 kypsää avocadoa
2 rkl silputtua tilliä
1 limen mehu
pieni salotti silputtuna
1 valkosipulinkynsi hienoksi silputtuna
1 pieni kypsä tomaatti
2 rkl raastettua tuoretta piparjuurta (tai 1 rkl tuubista)
(chiliä)
suolaa ja pippuria
Halkaise ja kuutioi avocado omassa kuoressaan. Purista limenmuhua päälle ja kauho lusikalla kulhoon. Lisää sipuli, valkosipuli, tomaatti ja sekoita varovasti. Älä muussaa. Raasta piparjuuri ja lisää silputtu tilli, suola ja pippuri. Sekoittele hellästi ja maista.  Laita jääkaappiin odottelemaan lohta.















Laita quacamole lautaselle pediksi lohelle ja nosta vastapaistettu
 lohi avocadon päälle. Lisää mieluisa lisuke ja täydennä sopivalla sitruunan-, tai limenlohkolla.

Meillä lisukkeena tänään tuorekurkku ja herneet persiljan kera seesamikastikeella.






perjantai 29. maaliskuuta 2013

Pöljä ajatus - nappi suoritus

Kihniöläinen ei kehu omaa ruokaansa. Piste. Olen vuosikymmenten ajan ahdistanut ruokavieraita kiukuttelemalla omaa epäonnistumistani. Minun on edelleen vaikea kestää pienintäkään vastoinkäymistä tai ylipäätään sitä, että ruoka ei ole juuri sellaista kuin halusin.
Vuodet ovat onneksi pikkuhiljaa opettaneet hieman nöyryyttä. Myös sen, että ruokailijoille pitää antaa rauha nauttia ruuasta, vaikka se ei olekaan täydellistä. Se voi silti olla "ihan hyvää". 

Noh - hyviä Korpelan siskoja kaapissa. Parikymmentä vuotta meillä siskoista on aina tehty Tom Yam keitto. Siis tulinen thaikeitto, joka on ihan loistava erityisesti, jos krapula uhkaa. Ja vaikka ei uhkaakaan - se on silti ihanaa tulista talviruokaa. Tai 
kevät-, kesä- ja syysruokaa. Siihenkin on tarina, mutta sitä en jaksa kertoa. 
Tom Yam -keiton lisäksi toinen thaiklassikko on Tod Mun Pla -kalapihvit. Yleensä teen ne hauki- lohiyhdistelmänä, mutta tänään ne innoittivat tähän pöljään reseptiin, jolla ei ole mitään tekemistä kalan kanssa. Siskonmakkarat hiukan uudella tavalla -  kannattaa kokeilla, jos ainekset löytyvät.

Tod Mun Sisko eli Tod Mun Paukku

400g hyviä siskonmakkaroita 
1 rkl red curry paste
2 hienoksi silputtua valkosipulinkynttä
1 rkk limen- tai sitruunanmehua
1 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna
1 chili hienoksi silputtuna
1 sitruunaruoho (2cm mehevimmästä kohdasta)hyvin pieneksi silputtuna
3 kaffirinlehteä hienoksi silputtuna
1 rkl worcesterkastiketta
2 rkl tuoretta basilikaa silputtuna 
1 oksa korianteria juurineen silputtuna
Kasvisöljyä kypsentämiseen.

Lypsä siskot ulos kuorestaan kulhoon ja lisää kaikki ainekset. Sekoita massa hyvin.

Vuoraa iso lautanen paksulla kerroksella talouspaperia. Siihen voit pyöräytellä kypsät siskopallukat valuttamaan ylimääräiset öljyt nahastaan. Kuumenna öljy riittävän korkealaitaisessa astiassa (vokki, kattila frittikeitin...) Testaa öljyn riittävä kuumuus tökkäämällä tikku astian pohjaan. Kun pienet kuplat alkavat kiivetä tikkua pitkin ylös, on öljy riittävän kuumaa.
Muodosta kahdella lusikalla pikkuisia palloja (2cm halkaisija) ja pyöräyttele ne öljyyn kypsymään. Pallukat kypsyvät nopeasti, joten nostele kauniisti ruskettuneet reikakauhalla viipymättä talouspaperille valumaan.

Supersoossi


Pari kunnon oksaa korianteria juurineen (hyvin pestynä)hienoksi silputtuna
3 valkosipulinkuntta hienoksi silputtuna
2-3 punaista chiliä hienoksi silputtuna
2 limen mehu
1-2 rkl kalakastiketta

Silppua ensi kiinteät ainekset, purista limet ja lisää kalakastike. Maista!
Säädä ihan varovasti sokerilla, jos tuntuu että balanssi ei ole kohdallaan (1/4 tl).

Tämä käy yhtä hyvin riisin kuin koko annoksen maustamiseen. Lisäksi toimii hyvin myös makea chilikastike, jota saa jokaisen siwan hyllystä nykyään.  

Keitä thairiisi ohjeen mukaan.
Koristele korianterilla ja syö.

Kiitos ja kumarrus.





torstai 28. maaliskuuta 2013

Potkasta paremmaksi

Meillä syödään pääsiäisenä karitsan potkaa. Emme ole varsinaisesti mitään punaisen lihan himokuluttajia, mutta lammas tai nykyään useimmiten karitsa on kyllä välillä juhlaa.
Vuosien myötä hienommat ruhonosat kuten paisti, ovat jääneet vähemmälle - potka päätyy pataan sitäkin useammin.
Valmistamisessa ei juuri voi epäonnistua, kun vain on maltilla jaksanut haudutella. Sitäpaitsi se on todella halpaa.

Laitan kuvia myöhemmin, mutta jos joku haluaa helpon ja herkullisen reseptin, niin tässä:

Karitsanpotkaa neljälle

4 potkaa (potka per ruokailija)
öljyä
2 porkkanaa
pala selleriä
pala palsternakkaa
pari sipulia
5 valkosipulinkynttä
laakerinlehti
tuoretta timjamia (käy se kuivattukin)
2 dl punaviiniä ja/tai kupillinen vahvaa kahvia
lihalientä
1 rkl mustaherukkahyytelöä
pippuria
suolaa jos tarvitsee

Ota potka huoneenlämpöön hyvissä ajoin (ainakin tunti). Paloittele juurekset. Ne voisi kuullottaakin kevyesti, mutta jos ei huvita, niin hyvää tulee näinkin. Ota potkiin kaunis väri pienessä öljymäärässä. Asettele riittävän tilavaan pataan. Lisää vihannekset ja juurekset pataan, huuhtele pannusta paistinliemet mukaan ja lisää yritit, lihaliemi sekä viini. En anna tarkkoja nestemääriä, sillä määrä on kiinni padan koosta. Nestettä pitää olla niin, että potkat jotakuinkin  peittyvät. 
Pata uuniin 125-130 asteeseen 3-4 tunniksi. Joka tapauksessa niin pitkään, että liha irtoaa helposti luusta. Kuitenkin niin että potka pysyy kasassa, kun sen nostaa padasta varovasti.
Potkia voi kypsytellä myös liedellä hellästi. Tärkeintä on että ne saavat kypsyä myvin miedolla lämmöllä.
Laita lihat varovasti odottelemaan kastiketta. Pidä lämpimänä. Siivilöi liemi ja keittele kunnes maku tiivistyy. Tarkista maku ja säädä tarpeen mukaan. Suurusta kastike.

En ole vielä päättänyt lisukeita, mutta vaihtoehtoina voisi olla vaikka selleripyre, herne-minttu-vuohenjuustopyre tai uunissa valmistetut rosmariiniperunat. Saas nähdä. Ei voi tietää.