Twiittejä käyttäjältä @PaiviLaaksomies

torstai 28. maaliskuuta 2013

Potkasta paremmaksi

Meillä syödään pääsiäisenä karitsan potkaa. Emme ole varsinaisesti mitään punaisen lihan himokuluttajia, mutta lammas tai nykyään useimmiten karitsa on kyllä välillä juhlaa.
Vuosien myötä hienommat ruhonosat kuten paisti, ovat jääneet vähemmälle - potka päätyy pataan sitäkin useammin.
Valmistamisessa ei juuri voi epäonnistua, kun vain on maltilla jaksanut haudutella. Sitäpaitsi se on todella halpaa.

Laitan kuvia myöhemmin, mutta jos joku haluaa helpon ja herkullisen reseptin, niin tässä:

Karitsanpotkaa neljälle

4 potkaa (potka per ruokailija)
öljyä
2 porkkanaa
pala selleriä
pala palsternakkaa
pari sipulia
5 valkosipulinkynttä
laakerinlehti
tuoretta timjamia (käy se kuivattukin)
2 dl punaviiniä ja/tai kupillinen vahvaa kahvia
lihalientä
1 rkl mustaherukkahyytelöä
pippuria
suolaa jos tarvitsee

Ota potka huoneenlämpöön hyvissä ajoin (ainakin tunti). Paloittele juurekset. Ne voisi kuullottaakin kevyesti, mutta jos ei huvita, niin hyvää tulee näinkin. Ota potkiin kaunis väri pienessä öljymäärässä. Asettele riittävän tilavaan pataan. Lisää vihannekset ja juurekset pataan, huuhtele pannusta paistinliemet mukaan ja lisää yritit, lihaliemi sekä viini. En anna tarkkoja nestemääriä, sillä määrä on kiinni padan koosta. Nestettä pitää olla niin, että potkat jotakuinkin  peittyvät. 
Pata uuniin 125-130 asteeseen 3-4 tunniksi. Joka tapauksessa niin pitkään, että liha irtoaa helposti luusta. Kuitenkin niin että potka pysyy kasassa, kun sen nostaa padasta varovasti.
Potkia voi kypsytellä myös liedellä hellästi. Tärkeintä on että ne saavat kypsyä myvin miedolla lämmöllä.
Laita lihat varovasti odottelemaan kastiketta. Pidä lämpimänä. Siivilöi liemi ja keittele kunnes maku tiivistyy. Tarkista maku ja säädä tarpeen mukaan. Suurusta kastike.

En ole vielä päättänyt lisukeita, mutta vaihtoehtoina voisi olla vaikka selleripyre, herne-minttu-vuohenjuustopyre tai uunissa valmistetut rosmariiniperunat. Saas nähdä. Ei voi tietää.







Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Kokeile ja kommentoi!