Twiittejä käyttäjältä @PaiviLaaksomies

lauantai 15. kesäkuuta 2013

Valkoista parsaa ja parmesanvaahtoa

Parsakausi on pitkällä, mutta paikkapaikoin vielä saa mahtavia pulleita herkkuja.

Mikään ei voita itsetehtyä hollandaisea tai ihanaa parmesanpilveä limettivoisulan kera, mutta tänään toisin.

Parsa on maailman helpoin herkku ja silti niin juhlava, että vaatii melkein pyhätantun.

Tällä kertaa tein hetken mielijohteesta parmesanvaahtoa. Päivänkahvien pannukakkukesteistä oli jäänyt maustamatonta kermavaahtoa tähteeksi, jonka maustoin pienellä sitruunalirauksella ja valkopippurilla. Vastaraastettua parmesania varovasti sekaan käänneltynä, jottei  kuohkeus kärsi.

Hiukan sitruunaa vielä kylkeen ja mustapippuria viimeistelemään. Elämä hymyilee :-)






perjantai 14. kesäkuuta 2013

Kaikkihan nyt pannukakun osaavat tehdä!


No miksi sitten niin harvoin saa hyvää? Vaikka jotakuta saattaa ärsyttää laitan tässä ohjeen, jolla vuodesta toiseen saan pisteet kotiin - pannukakulla. Anteeksi kaikki rakkaat keliaakikot!

Pari tuntia nurmikon jyräämistä naapureiden iloksi, niin päiväkahvit pannukakun kera ilahduttavat enemmän kuin täytekakut ja muut härpäkkeet. Lounaspaikkojen torstaivakiojälkkäri, hernekeiton kumppaniksi tarjottu pannukakku on useimmiten niin kauheaa, ettei sitä tee edes mieli maistaa, mutta tällä reseptillä tulee hyvää. Takaan.

Tämä toimii myös lettutaikinan ohjeena, mutta vaatii paistajalta hiukan taitoa. Kohtuullinen jauhon määrä tuottaa ihania ohuita pitsireunaisia lettuja, mutta taitamattoman paistajan käsissä ei pysy koossa.

Peruspannukakku syntyy meillä keskikoulun kotitaloustuntien oppien perusteella. Resepti on uskomattoman helppo, eikä ole sidoksissa määriin kunhan suhteet pitää kurissa (ainesosien suhteet). Jauhojen ja nesteen laatua voi vaihdella mielen ja saatavilla olevien tarpeiden mukaan. Aamullinen kaurapuuron loppu höystää joskus mukavasti taikinaa ja jos maidosta on nuusaa, niin piimä, jugurtti tai muu neste toimii yhtä hyvin. Kunhan muistaa suhteet!

Pannarin suhteet eli peruspannarin resetti:
2,5 dl nestettä = 1 muna
nesteen määrästä aina puolet jauhoja
hiukan suolaa ja mahdollisesti sulatettua voita.
maun mukaan voi lisätä hiukan sokeria

eli

esim. noin puolen uunipannun kokoinen pannari syntyy:

5 dl maitoa
2 munaa
2,5 dl jauhoja
hyppysellinen suolaa
(rkl sokeria, jos haluat)
(1 rkl sulatettua voita jos käytät rasvatonta maitoa) 

Kokonainen mehevä pellillinen syntyy tuplaamalla taikina tai jos haluat ohuen kokopellillisen, käytä 7,5dl nestettä. Älä fuskaa munien määrässä.

Kuumenna uuni 225 asteeseen ja laita käyttämäsi vuoka tai pelti myös uuniin kuumenemaan voiteluun sopivan voimäärän kanssa.
Kun pelti on kuuma ja voi sulanut, levitä voi pannun pohjalle sudilla ja kaada pannaritaikina vuokaan.

Bang in the oven. Pannari on valmis kun se näyttää siltä, eli muhkean kullanruskealta vuoristolta.

Pitsaleikkurilla sopiviksi paloiksi. Itsetehty mansikkahillo ja kylmä vastavatkattu kermavaahto tummapaahtoisen kahvin kanssa kruunaa sunnuntai-iltapäivän nautinnon.

Hiilarit koko viikon tarpeiksi!