Twiittejä käyttäjältä @PaiviLaaksomies

tiistai 25. kesäkuuta 2013

Tsingiskanaa - pannussa, parilalla tai grillissä!

Kanaa, riisiä ja wokattuja vihanneksia

Alunperin ajatus tähän syntyi entisen BBC Food channelin ruokaohjelmasta. Kiinalainen Ching-He Huang kokkaili poikaystävälleen naudan ulkofileestä pihviä maustaen sen tosi vahvasti kiinalaisella Five-Spice jauheella. Itselläni on kyseinen mauste tuulettunut maustekaapissa aika pitkään enkä oikein ole löytänyt sille oikeaa paikkaa ruoanlaitossa. Sen vahva aniksen aromi ei sovi kaikille.
Koska nautaa ei ollut kaapissa ajattelin kokeilla kananfileillä mausteiden toimivuutta.  Toimi kuin junan vessa.

Tämä ei ole varsinaisesti tulinen, mutta silti aikä päällekäypä sekoitus, joten tästä joko tykkää tai sitten ei. Kohderyhmä tykkää. Sama pikamarinadi sopii possulle, kanalle ja naudalle, joskaan nauta meillä ei niskaansa tätä saa.

Tsingiskanaa kahdelle

2 kanafilettä
1 rkl mustapippuria
1 rkl 5-spicea
3 rkl kasvisöljyä
1,5 dl hyvää soijakastiketta
1,5 rkl fariinisokeria
1 rkl seesamiöljyä
1 rkl sitruunamehua
(hiukan suolaa jos tarpeen) 

Makuja korostaa mukavasti thaibasilika, mutta muukin yrtti käy tarjolle.

Laita kanafileet kulhoon ja kaikki mausteet perään. Seos on sen verran tiukka, että fileet voi paistaa heti. Jos käytät pannua, paista keskilämmöllä ja lisää lientä aina, jos näyttää kuivalta. Kun fileissä on kiva väri ja kana on kypsää lisää loppu marinointiliemi, jotta se kuumenee mukavasti. Viipaloi filee annospaloiksi ja tarjoa vaikka riisin kera. Liruta loppu kastike kanan ja riisin päälle.




Lisäytyä saa riisietikassa lepostelevista pikkuchileistä.
Parilalla ja grillissä kypsennettäessä käytän fileitä pari kertaa paistumisen aikana marinadissa, jotta se kunnolla karamelisoi pinnan. Grilli ja parilaversio saa meillä usein alle paahdetun maalaisleipäviipaleen, jonka päällä on viipale grillattua munakoisoa (oliiviöljyä ja valkosipulia). Kypsä kanafile viipaloituna munakoison päälle ja purilainen on valmis nautittavaksi vaikka käsin.  



sunnuntai 23. kesäkuuta 2013

Juhannusklassikko - possuvartaat pähkinäkastikkeessa



Yleisaasialainen nakkikioskiruoka, grillivartaat sataykastikkeella,  vei kielen jo kahdeksankymmentäluvun loppupuolella ja melkein siitä saakka olen valmistanut sitä monenmoisiin juhliin. Yleensä grillijuhliin, joten kesäherkku tämä on. Itse ruoka on kevyttä, mutta pähkinäkastike kompensoi kyllä turhan keveyden. 


Lontoonreissulla kauan sitten löysin thaimaalaisen Thidavadee Camsongin mestaroiman keittokirjan, joka on siitä lähtien (1990) ollut minulle thaikeittiön raamattu. Erityisesti monet curryt ja ihanat kastikkeet ovat olleet tajunnanräjäyttäviä - monessakin mielssä.

Pähkinäkastike on helppo ja todella hyvä kumppani kanalle, possulle ja kasviksille. Suosittelen kokeilemaan.

Pähkinäkastike neljälle (Nam jim moo satay) 

150g paahdettuja suolapähkinöitä
3 rkl öljyä
2 rkl punaista currytahnaa
1 tölkki kookosmaitoa
3 rkl fariinisokeria tai palmusokeria
2 rkl riisietikkaa

Murskaa pähkinät morttelissa. Jos käytät jotakin tehosekoittimen tapaista (esim. Tampaxia kuten äitini tapasi sanoa), niin tee työvaihe parissa osassa, jotta saat oikean rakenteen aikaiseksi. Pähkinämurskan pitäisi olla samalla hyvin hienojakoista että hiukan rakeista. Aja siis osa pähkinöistä jauheeksi ja osa karkeammaksi niin tulos on oiva. Käsityönä lopputulos on automaattisesti epätasainen :-).

Kuumenna öljy keskilämmöllä sopivan korkealaitaisessa pannussa ja paista currytahnaa kunnes se saa vähän väriä.

Lisää kookosmaito ja keittele noin minuutin verran ennen pähkinämassan lisäämistä. Ole varovainen sillä keitos on herkkä räiskimään. Lisää sokeri ja viinietikka. Alkuperäisessä reseptissä on myös suolaa, mutta en ole alkuaikojen jälkeen lisännyt, sillä suolapähkinöiden suola riittää yleensä hyvin. Mutta maistamalla se selviää. 

Alenna lämpö niin pienelle, että seos vain hiukan pulpahtelee. Anna pulputa kunnes kastike on kermamainen ja pähkinöiden öljy alkaa erottua. 

Tarjoa
kastike haaleana. Säilyy viikon verran kylmässä, jos jää yli.

Satayvartaiden kanssa tarjotaan usein makeaa sipulia, riisiä ja tuorekurkkua. Kaikki kuutioina. 

Itse teen jasmiiniriisiä ja thaimaalaisen kurkkusalaatin sekä tulisen kastikkeen pikkuchileistä, valkosipulista ja korianterista. 

Kuvan vartaat on tehty possun ulkofileestä, jota on marinoitu pari tuntia simppelissä herkkuliemessä.

Tähän marinadiin vajaan kilon possumäärälle laitoin:
1dl hyvää söijakastiketta
2 rkl kasvisöljyä
pätkä inkivääriä raastettuna
2 valkosipulinkynttä raastettuna tai silputtuna
hiukan sitruunan tai limetin mehua

Viipaloi possu ensin ja laita maustumaan. Tikuta vartaisiin (liota vartaat ensin vedessä, etteivät pala niin herkästi eivätkä lohkeile) ja grillaa kypsiksi mutta ei kuivaksi.

Lisäpotkua halukkaille vielä tulisesta chili-korianterikastikkeesta.

Chili-korianterikastike (Nam plah prik)

4 pientä punaista thaichilä
2 vartta tuoretta korianteria varsineen ja juurineen 
2 valkosipulinkynttä hienoksi hakattuna (älä käytä puristinta!)
1-2 limetin mehu (riippuu koosta)
3 rkl kalakastiketta
hyppysellinen sokeria

Leikkaa chilit hyvin ohuiksi renkaiksi, korianterit juurineen pieneksi silpuksi samoin kuin valkosipuli. Lisää nesteet ja tarkista maku. Jos tarvitsee lepytystä, lisää hiukan sokeria. Tämä pitäisi tarjota tuoreena. Maku lauhtuu ja muuttuu, mutta on silti hyvää seuraavinakin päivinä - ei hätää.