Twiittejä käyttäjältä @PaiviLaaksomies

lauantai 28. lokakuuta 2017

Vaivan väärti - ihana moussaka gluteenittomana!





Tämä version moussakasta on hiukan työläämpi, kuin useimmat muut, mutta todellakin kaiken vaivan veroinen. Ohje ei ole vaikea, mutta vie jonkun verran aikaa kaikkine työvaiheineen. Varaa siis kolmesta neljään tuntia ennen ateriaa, jottei nälkä pääse yllättämään. 

Tämä ohje tyydyttää 6-8 hengen nälän.


Moussaka

2 munakoisoa (n.800g)
5-6 jauhoista (Rosamunda) perunaa (n.800g) kuorineen

Jauhelihakastike (Ragu)

600 g hyvää naudan jauhelihaa
3 keskikokoista sipulia
3 pulleaa valkosipulinkynttä
3 tl kuivattua oreganoa
0,5 tl jauhettua kanelia
0,5 tl maustepippuria
1 tl suolaa
mustapippuria
400 g tomaattimurskaa
130g tomaattipyrettä
3 rkl tummaa siirappia
1rkl Worchester kastiketta
2-3 dl punaviiniä
oliiviöljyä

Bechamel

7,5 dl punaista maitoa
60 g voita
60 g gluteenitonta jauhoa
suolaa
valkopippuria
muskottia
2 dl cheddaria tai gryúyerea + hiukan pinnalle

Aloita laittamalla uuni lämpenemään 230 asteeseen, mielellään kiertoilmalle.

Silppua sipulit ja mittaa mausteet erilliseen kuppiin. Paista sipuli-valkosipulisilppua hauduttaen tilkassa oliiviöljyä. Lisää suola, pippuri, kaneli, maustepippuri ja oregano sipulin sekaan ja jatka paistamista. Älä ruskista vaan hauduta leppoisasti, kunnes sipuli on kypsää ja kuulasta. Noin 10 minuuttia.
Siirrä sipuli- mausteseos pataan ja nosta paistinpannun lämpö täysille. Paista jauheliha pienissä erissä ruskeaksi, suolaa kevyesti ja siirrä pataan sipulin seuraksi. Lisää pataan tomaattimurska, pyre, punaviini ja hauduttele miedolla lämmöllä vähintään puoli tuntia, mutta mitä pidempään sitä parempi ragu syntyy. Kun maut ovat kunnolla tutustuneet, säädä maku tummalla siirapilla ja Worchester kastikkeella. Jätä muhimaan kunnes kastike on mukavan paksua ja täyteläistä. Valmista seuraavaksi munakoisot ja perunat. Leikkaa munakoiso ja puhtaat perunat noin sentin paksuiksi viipaleiksi ja levitä ne leivinpaperilla vuoratuille uunipelleille. Tarvitset kaksi peltiä. Voitele oliiviöljyllä ja suolaa (kevyesti) viipaleet molemmin puolin. Pullasuti on tässä hyvä apuri.

Paiskaa pellit uniin puoleksi tunniksi. Käännä viipaleet puolessa välissä paistoa. Ota uunista kun ovat ihanan kypsiä ja kevyesti ruskettuneita. Vähennä lämpö 180 asteeseen. Ota kiertoilma pois päältä.

Valmista bechamel. Sulata voi kasarissa miedossa lämmössä ja lisää jauhot koko ajan vispilällä sekoittaen. Kypsennä jauhoja hetken, mutta älä ruskista. Lisää maito vähitellen ja vispaa aina välillä tasaiseksi, ennen kuin lisäät maitoa. Mausta suolalla, valkopippurilla ja muskottipähkinällä. Lisää juusto kun olet ottanut lämmöt liedeltä. Tarkista maku ja siirrä odottamaan kokoamista. Kun kastike on hiukan jäähtynyt voit halutessasi lisätä yhden kananmunan tai keltuiasen kuohkeuttamaan kastiketta.

Ota riittävän iso vuoka ja kokoa moussaka aloittaen ragusta. Levitä noin neljännes jauhelihakastikkeesta vuoan pohjalle ja peitä jauheliha perunaviipaleilla. Seuraavaksi puolet jauhelihakastikkeesta, jonka päälle ladotaan kaikki munakoisoviipaleet. Seuraavaksi loput jauhelihakastikkeesta ja kaiken kruunuksi bechamelkastike. Raasta vielä kerros juustoa pinnalle ja laita uuniin ainakin tunniksi. Jos  pinta pyrkii tummumaan liikaa, voit peittää sen kevyesti foliolla. Moussakan tulisi antaa levätä ainakin vartin ennen tarjoilua. Sitä helpottamaan voit leikata moussakan sopiviin annospaloihin, jotka on helpompi nostaa nätisti tarjolle.

Hyvä täyteläinen punaviini kruunaa tämän lohdullisen aterian!