Twiittejä käyttäjältä @PaiviLaaksomies

tiistai 26. marraskuuta 2013

Vatkuli peuran (tai hirven) kulmapaistista - himomättöä

Himomättö oli aikoinaan teini-ikäisen poikani kuvaus todella onnistuneesta appeesta. Usein se myös oli helposti syötävää, eli helposti suuhun lapettaavaa ruokaa, jota ei liiemmälti tarvinnut prosessata hampailla.

Riistaa pursuavaa pakastinta keventääkseni, ja taas kerran tanskalaisista Pricen veljeksistä innoittuneena, ajattelin hyödyntää jotakin sitkaampaa osaa peurasta tai hirvestä. Nerokkaasti yksilöity lihakimpale (KP) ei kuitenkaan paljastanut onko se hirveä vai peuraa. Koosta päättelin sen olevan peuraa, joten niillä mennään.

Vatkulia. Kohderyhmän mielestä vatkuli on kuin merimiespihviä ilman merimiestä (perunaa).

Resepti on perinteinen ja perustuu hyviin raaka-aineisiin. Tein naapurin ruuanlaittoa harrastavan kalamiehen kanssa vaihtokaupan. Tuoreiden laakerinlehtien vastineeksi sain hirvenluista keitettyä ihanaa voimakasta lihalientä. Olin vakoillut aidanraosta autokatoksessa porisevaa jättikattilaa ja uumoilin, että pienellä vihjailulla tuotoksista pääsee osille. Onnistuin.

Vatkuli

600 kulmapaistia
kolme keskikokoista sipulia
kourallinen (pieni) mustapippureita
6 -8 laakerinlehteä (mieluiten tuoreita)
vehnäjauhoja
suolaa
voimakasta lihalientä

Viipaloi liha ohuiksi pihveiksi ja nuiji ohuemmiksi lirpakkeiksi. Leivitä lihat kevysti vehnäjauhoilla, jossa hiukan suolaa.
Suikaloi sipulit syyn mukaan ohuiksi sirpeiksi ja paista ne pehmeiksi ja hiukan ruskistuneiksi.
Ruskista lihat kauniiksi ja laita ne sipulin kera sopivan kokoiseen pataan.
Peitä lihat niukasti vahvalla, hyvällä lihaliemellä ja laita pata lasehtimaan mietoon lämpöön. Lisää joukkoon (tuoreet) laakerinlehdet ja mustapippurit.
Anna hautua, kunnes liha on mureaa.Lihasta riippuen 1-1,5 tuntia. Tuunaa tarvittaessa vielä tomaattipyreellä (1-2rkl).

Tarjoa vatkuli hyvän perunamuussin ja puolukkahillon kera.

Ei paljon paremmaksi tule - siis ruoka!