Twiittejä käyttäjältä @PaiviLaaksomies

maanantai 15. syyskuuta 2014

Munakasrulla kultaisista lampaankäävistä

Lampaankääpä on sienistä rakenteeltaan ehkä kaikkein upein; silkinsileä mutta samalla rapsakka herkku. Sieniä vihaavat kummajaisetkin yleensä muuttavat mielensä hyvin laittettua lampaankääpää maistettuaan. Kypsän sienen ihana sitruunanvärinen malto on vielä kuin kruunu tälle herkulle. Maku on lempeä ja siihen on helppo yhdistää monia muita.
Kuten muutkin sienet, lampaankääpä on parasta tuoreena. 


Lohta voisi olla vähemmänkin.
Munakasrulla

5 munaa
2,5dl maitoa
loraus kermaa
1 dl jauhoja
1/2 tl suolaa
valkopippuria
30 parmesanraastetta

Täyte

2-3 dl esikäsiteltyjä lampaankääpiä
1 rkl voita
makea sipuli
100 g tuorejuustoa 
150 lämminsavulohta tai 100g kylmäsavulohta
reilusti tuoreyrttejä (persilja, timjami, korianteri, tilli - yhdessä tai erikseen)

Tee munakastaikina ja paista leivinpaperilla vuoratulla uunipellillä noin 20 minuuttia 200 asteessa. Kumoa leivinpaperille hiukan jäähtymään ja odottamaan täyttämistä.

Kuullolta voissa esikäsiteltyjä sieniä (viipaloi tuore lampaankääpä noin 1/2 sentin viipaleiksi ja haihduta pannussa ylimääräinen neste pois. Silppua sienet pienehköiksi paloiksi) pannussa sipulisilpun kera kunnes sipuli hiukan laiskistuu. Suolaa ja pippuroi.
Notkista tuorejuusto ja lisää sienet, sipuli ja yritit. Sekoittele ja maista. Levitä täyte munakkaalle ja murentele savulohi tasaisesti täytteelle.

Rullaa ja laita tuorekelmussa, saumapuoli alaspäin jääkaappiin tekeytymään. 

Sanomattakin varmaan selvää, että täytettä voi tuunata ihan loputtomasti: piparjuuri tai chili toimivat loistavasti ja pieni määrä täytteeseen käänneltyä kermavaahtoa juhlistaa lopputulosta.

Gluteeniton tästä syntyy ihan helposti jättämällä jauhot pois tai korvaamalla ne jollakin sopivalla.



Lampaankäävän erottaa typäskäävästä viimeistään pannulla - lampaankääpä muuntuu kauniin sitruunan väriseksi ja typäskääpä oranssiksi. Mutta ei huolta, ei niissä ole kuin makuero - myrkytysvaaraa ei ole.


sunnuntai 14. syyskuuta 2014

Carpaccio herkkutateista - naaam

Kun tatteja tulee paljon ja pakastin pursuaa kantta myöten, voi vielä kokeilla jotakin erilaista. Tätä ei meillä kotona syöty - nykyajan turhuuksia tämmöset karpatsiot.

Helppo ja herkullinen on tämä alkupalana tarjottava herkku. Mutta! Tämä edellyttää todella tuoreita, napakoita ja puhtaita herkkutatteja. Kaikkein mieluiten pieni napakka männynherkkutatti.Isommista virheettömistä tateista kannattaa käyttää vain lakki ilman pillistöä.

Herkkutattiherkku kahdelle


Hiukan isompi lautanen seuraavalla kerralla!

4 kpl pientä napakkaa herkkutattia (n.8-9cm)
2 rkl oikein hyvää oliiviöljyä
1 rkl sitruunamehua
1 rkl hyvää tummaa balsamicoa
1/2 pientä valkosipulia
mustapippuria myllystä
sormisuolaa

Laadukasta parmesania
(Puolikas oikein hienoksi silputtua salottisipulia)

Puhdista tatit tarvittaessa pyyhkimällä kostealla puhtaalla pyyhkeellä. Viipaloi ne pitkittäin noin  3mm paksuiksi siivuiksi.
Sekoita öljy, sitruuna, balsamico ja mustapippuri keskenään ja raasta ihan hiukan valkosipulia joukkoon. Valkosipulin voit jättää pois, jos et ole sen ystävä. Maista hiukan ja lisää tippa hunajaa, jos sitruuna on liian napakka.
Marinoi sieniä muutama minuutti. Pullasuti on hyvä väline varmistaa, että tatit saavat tasaisen kylvyn. 
Laita tatit laakealle vadille nätisti vierekkäin. Ripottele hyvää sormisuolaa pintaan. 

Kauniimman tuloksen kyllä saa, kun pirskottelee marinadin puhtaiden sienten päälle suoraan tarjoiluvadille. Makuasia tämäkin.

Lisää reilusti parmesanlastuja tai murustettua parmesania. Raaste ei toimi tässä, ja auta armias, ei missään nimessä se purkissa myytävä lastulevy.
Lastuja saa muuten näppärästi veisteltyä perunankuorimaveitsellä. 
Silputun sipulin voi ripotella somasti pintaan, mutta sitä ei saa olla paljon. Toimii myös ihan hyvin ilmankin.