Twiittejä käyttäjältä @PaiviLaaksomies

sunnuntai 4. lokakuuta 2015

Oikein hyvä jauheliha-kaalipiirakka

Näitähän nyt on verkko pullollaan, mutta kun joskus saa oikein tyydyttävän tuloksen laitan sen itsellenikin muistiin. Siis siinä mielessä olen säälittävä, että luen omaa blogiani muistaakseni mitä tein. Tähän on tultu.

Rakastan kaaliruokia ja vaikka nämä peltipiirakat ovat aika 70-lukulaisia, ihan kuin lämpimät leivätkin, niin ehkä tämä on sitten meikäläisen hidasta (toivottavasti) paluuta nuoruuteen. 

Taikina on ihan perus rahka-voitaikina ja tästä annoksesta tulee sellainen puoli pellillistä, eli noin 25cm x 40cm. Suosittelen tekemään itse - valmiilla voitaikinalla lopputuloksena on vain kaali-jauhelihapiirakka. Ei muuta.

Ryytineitoa olisi saanut olla enemmänkin

Piirakka



Pohja


200 g voita
4dl vehnäjauhoja
1tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
250g maustamatonta rahkaa

Nypi huoneenlämpöinen voi kuiva-aineisiin ja lisää rahka. Sekoita keskenään ja laita jääkaappiin tekeytymään.

Täyte


500g hyvää naudan jauhelihaa (n.10% rasvaa)
yksi ISO sipuli (250g)
2 isoa valkosipulinkynttä
valkokaalia (ison kämmenen kokoinen pala kaalin kyljestä)
2 tl paprikajauhetta
1/2 tl cayennepippuria
3 rkl siirappia
3 rkl lihafondia (tiivistettä)
mustapippuria
2 rkl kuivattua timjamia
Ryytineitoa eli mustakuminaa pintaan 

Silppua sipuli, valkosipuli ja kaali silpuksi. Kaali kannattaa ensin siivuttaa tosi ohueksi ja sitten vielä pilkkoa hiukan, ettei jää pitkiä kaalinsuikaleita. Kaalin on hyvä olla ohutta ja tasakokoista optimaalisen mehevyyden takaamiseksi.

Valitse riittävän iso pannu tai kasari, ettei kaali valloita koko hellaa. Hauduttele ensin sipulia ja valkosipulia kasvisöljyssä tovi, mutta älä ruskista. Lisää kaali vähitellen, mutta melko nopeassa tahdissa sipulien seuraksi ja kääntele ahkerasti kahdella lastalla.
Kun kaali on sopivan laiskistunutta (n.15 min.), mausta siirapilla ja suolalla. Siirrä sivuun odottamaan jauhelihaa. 

Paista jauheliha kuumalla pannulla kunnes kauniin ruskeaa ja mehevää. Mausta fondilla, pippurilla ja yrteillä. Maista! Sekoita maustettu jauheliha kaalin ja sipulin kanssa ja maista taas! Jos tässä vaiheessa ei tee mieli kauhoa täytettä lusikalla, niin sitten vain maustamaan lisää. Koska en itse oikein pidä riisistä piirakoissa, täytyy pitää huoli, ettei täytteeseen jää ylimääräistä nestettä. Jos sitä on - haihduttele pois.

Kaulitse puolet taikinasta uunipellille. Taikina on aika pehmeää, joten käytin reilusti jauhoa ja itse levyn alla tuorekelmua, jonka avulla levy on helppo siirtää ja keikauttaa pellille.
Asettele jäähtynyt täyte levylle tasaiseksi kerrokseksi ja peitä taikinan toisella puolikkaalla. Nipistele yhteen ja tee tainan kanteen muutama pisto höyryjen päästämiseksi.

Voitele levy reilusti kananmunalla ja ripottele jotakin sopivaa siementä pintaan. Käytin ryytineitoa, eli nigellansiemeniä, mutta esimerkiksi unikonsiemenet käyvät hyvin.

Paistele puolisen tuntia 200 asteessa.




Tämä maistuu kuumanakin, ellei malta odottaa. Haalena oikein hyvin esimerkiksi oluen kera ja kylmänä pää puoliksi jääkaapissa takki päällä. Viimeksi mainituttu tapa oli muuten rakkaan sisäreni mielestä ainoa oikea tapa syödä lenkkimakkaraa töistä tullessa. 

Kohtuuhyvä salsa!

Chili- tomaattisalsa 


2 l kypsiä tomaatteja kaltattuna, pilkottuna ja valutettuna
6 dl sipulia pilkottuna 
4 dl vihreää paprikaa pilkottuna
3 dl jalapeno- tai muita chilejä siemenineen pilkottuna
8 valkosipulinkynttä
2 tl fenkolinsiemeniä
2 tl mustapippuria
2 rkl suolaa
1 dl muscovadosokeria
1 dl etikkaa
1 tlk tomaattimurskaa
1 dl dl tomaattipyrettä
1/2 sitruunan mehu
kourallinen korianteria ja lehtipersiljaa

Pilko kaikki ainekset haluamaasi kokoon, sekoita ja kuumenna hitaasti kiehuvaksi. Keittele rauhassa noin 10 minuuttia, purkita ja sulje. 
Viimeistele suljetut purkit vesihauteessa 100 asteisessa uunissa,  10 minuuttia tai vaihtoehtoisesti höyryuunissa 10 minuuttia.

Tämä on keskivahva salsa, joten chilin määrää vaihtelemalla saat vahvempaa tai miedompaa. 

Alkuperäisessä Darlenen (serkun pojan vaimo Kanaattassa) salsassa ei ollut sitruunamehua eikä yrttejä, mutta itse kaipasin lisää syvyyttä ja hapokkuutta, joten sävelsin hiukan. Mielestäni tietenkin reseptin eduksi. 

Reseptistä tulee noin 3 litraa salsaa ja peittoaa kyllä kaupan versiot.