Twiittejä käyttäjältä @PaiviLaaksomies

sunnuntai 28. kesäkuuta 2015

Raparperihyve!

Vanhanajan vaniljakastikkeessa tällä kertaa ugandalaista vaniljaa.






















Kun vauhtiin pääsin, niin antaa mennä toinenkin resetti samoin tein. Osaksi siitä syystä, että raparperiaika on kuumimmillaan eikä tämä todellakaan ole hassumpi torttu. Tämä menee mainiosti hyvä aterian jälkiruuasta, mutta myös varteenotettava herkku kahvin kumppaniksi.

Resepti on kolmivaiheinen, mutta ei todellakaan vaikea.
Tämä raparperiresepti ansaitsee tulla jaetuksi, on se sen verran herkkua eikä edes vaikea tehdä. Noh - minä tosin tein sen melkein joka vaiheelta kahdesti, mutta ei se silti vaikeaa ollut. Alkuperäinen on joku vanha ameriikanohje, joten sitä on lokalisoitu tarpeen mukaan.

Raparperihyve
(kahdeksalle)

Pohja:
60 g voita
2,5dl vehnäjauhoja
1 rkl sokeria


Täyte:
6 dl raparperinpaloja
3 keltuaista
2,5 dl sokeria
2 rkl vehnäjauhoja
1 dl täysmaitoa

Marenki:
3 valkuaista
3 rkl sokeria
vaniljaa

Pinnalle kookoshiutaleita tai mantelilastuja

Laita uuni lämpenemään 180 asteeseen. Sekoita voi, sokeri ja vehnäjauhot pikaisesti muruiksi ja painele puru vuokaan (22 -24cm). Ehkä pienempi vuoka mielummin, että lopputulos on ihanan muhkea ja kostea. Paista 10 minuuttia.

Sekoita raparperit, maito, keltuaiset, sokeri ja pari lusikallista vehnäjauhoja keskenään ja kaada kuuman pohjan päälle. Paista vielä 45 min.

Vatkaa valkuaiset pehmeäksi vaahdoksi ja lisää sokeri lusikallinen kerrallaan. Vatkaa kunnes vaahto on jäykkää ja kiiltävää.  Levitä marenki raparperin päälle, ripottele kookoshiutaleita tai mantelilastuja pinnalle ja paista vielä kunnes marenki saan kauniin vaaleanruskean pinnan.




Jäähdytä puolisen tuntia ennen tarjoamista. Voit leikata terävällä kostutetulla lastalla sen leivoksiksi tai tarjota perinteisesti itsepalveluperiaatteella.






Perinteiset lisukkeet kuten vaniljajäätelö tai vaniljakastike toimivat pomminvarmasti.



Tätä pitää aina olla - thaimaalainen kurkkusalaatti


Kurkun kuorisuikaleet ovat niin kauniita, että toimivat koristeena


Jep - tovi on vierähtänyt, mutta nyt ryhdistäydyn jälleen, jos en muusta kuin siitä syystä, että itse muistaisin mitä olen tehnyt. Nykyinen wannabe pienviljelijän ura vie töiden ohessa muka liikaa aikaa. Reseptejä olen kyllä tehtaillut, mutta niiden dokumentointi onkin sitten jo eri juttu.

Tämä kurkkusalaatti on pitkän matkan takaa ainakin aikamielessä.  Helppo tehdä ja säilyy niin kauan kuin sitä on. Sopii lisukkeeksi grilliruualle, leivän päälle, hampurilaisen piristäjäksi ja ohimennen naposteltavaksi.

Siis kuten nykyään kokkiohjelmissa sanotaan; loistava tuote.

Teen tämän yleensä yhdestä kurkusta, mutta se riittää vain kahden hengen annokseksi, eli suosittelen tuplaamaan annoksen, jos on useampia syöjiä. Tämä on myös hyvä tapa freesata hiukan nahistunut kurkku.

Salaatti
1 tuorekurkku
1 mieto iso chili
2 pientä tai yksi iso salottisipuli. Voit myös käyttää tuoreita sipuleita varsineen.
ruukku korianteria, thaibasilikaa tai tavallista basilikaa

Liemi
2/3 dl riisietikkaa
2/3 dl kylmää vettä
3 rkl sokeria
1tl suolaa

Tee liemi ensin sekoittamalla kaikki aineet kulhossa. Sekoita kunnes kuivat aineet ovat täysin liuenneet.
Kuori sipuli ja leikkaa se hyvin ohuiksi renkaiksi. Tässä käytän itse mandoliinia, mutta terävä veitsi ja tarkka käsi toimivat myös. 
Pese chili ja siivuta myös hyvin ohuiksi renkaiksi. Chilin määrän määrää yleisön tottumus ja sietokyky.  
Laita sipulit ja chili etikkaliemeen tekeytymään.
Pese ja kuivaa kurkku. Voit osittain kuoria kurkun pitkittäin käyttäen sitrusraastinta, joilloin saat hauskan näköisen lopputuloksen, mutta ei se oikeastaan ole välttämätöntä.
Halkaise kurkku pitkittäin ja poista siemenet pikkulusikalla. Tuloksena olevat kurkkuveneet voit viipaloida joko aivan ohueksi tai vaihtoehtoisesti noin puolen sentin viipaleiksi. Itse leikkaan ne hieman kulmassa niin lopputuloksesta tulee kauniimpi. 
Lisää kurkut liemeen ja viimeistele haluamallasi yrtillä. Korianteri ja thaibasilika ovat molemmat ihania, mutta ihan tavallinen basilika ajaa oikein hyvin asiansa. Itse en koskaan sekoita vaan käytän yhtä yrttiä kerrallaan.

Laita kylmään lepostelemaan pariksi tunniksi tai pidempään, jos teet etukäteen. Tähteet tulevat kuluneeksi
yleensä ihan ohimennen myöhemmin.