Twiittejä käyttäjältä @PaiviLaaksomies

sunnuntai 17. helmikuuta 2013

Crispy duck ja täydellinen ruokahuijaus





Yleisön vävy oli pyytänyt tätä reseptiä. Riippuen valmistustavasta tässä täydellisessä huijauksessa on enemmän kyse aterian kasaamisesta kuin reseptistä.




Vasemmalla oma soossi ja oikealla purkista kaivettu.




Rapsakan ankan voi valmistaa ihan valmiista kypsästä kaupan pakasteankasta, jota ainakin aasialaisissa kaupoissa on hyvin saatavissa ja kohtuuhintaan. Silläkin saa hyvää ja vieraat vaikuttumaan, mutta pienellä vaivalla siitä saa vielä tyydyttävämmän. Ihanaa kummin vain - ja hauskaa.

Rapea ankka kahdelle

1 ankan rintafile ja yksi koipireisi (noin 700 g yhteensä)
suolaa
kiinalaista viismaustetta tai tuoretta inkivääriä

Hiero ankkaan reilusti suolaa ja viismaustetta (tähtianis, fenkoli, neilikka, kaneli, pippuri)tai raastettua tuoretta inkivääriä.

Esilämmitä uuni 175º ja paiskaa ankat uuniin nahkapuoli ylöspäin noin pariksi tunniksi.  

Tässä reseptissä ei hienostella (ellei halua) millään rosen eri sävyillä, vaan ankka saa olla aivan kypsä, liha irrota luista vaivatta ja nahka paahtuneen ihanan rapea. Jos laitat ankat ritilälle saat rasvan jo valmiiksi erotettua univuoan pohjalle. Ankan rasva on parasta paistamiseen , joten se kannattaa ottaa talteen.


Halutun rapean lopputuloksen saamiseksi voit joutua nostamaan uunin lämpötilaa tilapäisesti, sillä vaikka nahka saa väriä, sen rapeutuminen voi vaatia rajumpia otteita.

Kun ankka on kypsää, revi ankan koivesta lihat ja nahka kahden haarukan avulla. Toisella pidät kiinni ja toisella raastat. Rintapalan voi viillellä kauniimmiksi siivuiksi.

Kun ankka alkaa näyttää uunissa lupaavalta valmistele esillepano.

- kerä jäävuorisalaattia
- valmista Pekig Duck soucea purkista TAI itse valmistettua luumusoossia
- nippu kevätsipulia
- puolikas tuoretta kurkkua


Perinteisesti tämä syödään ohuiden vehnästä tehtyjen lettujen kera, mutta meillä herkut kääritään jäävuorisalaatin lehteen. Käytän yleensä valmiskastiketta (Hoisin), jota on helposti saatavissa ja on ihan älyttömän hyvää. Joissakin valmiskastikkeissa on jonkinverran vehnää, vaikka onkin soijapohjaista, joten net joille vehnä ei sovi, keittelevät omat soossinsa. 

Tein verrokiksi valmissoossille luumukastikkeen tuoreista tummista luumuista, josta tuli kyllä oikein hyvää. Samaa intensiteettiä siinä ei vielä ollut kuin valmiissa, joten ehkä seuraavan kerran käytän kuivattuja luumuja. 

KÄytin soossiin noin 400 g luumuja, hyvää soijaa, hiukan riisiviinietikkaa, tummaa sokeria, appelsiinkuorta, kevätsipulia, pippuria ja chiliä. 

Tuo hoisin, jota purkista nautin tehdään musta- tai sojapaputahnasta tai maapähkinävoista, tummasta sokerista tai siirapista, soijakastikkeesta, pippurista. Senkin voi ihan hyvin tehdä itse. Keittelemällä löytyy itselle mieluinen maku.

Suikaloi kurkku ja kevätsipuli julienne, eli noin tulitikun mittaisiksi ja melkein yhtä ohuiksi tikuiksi ja laita tarjolle erikseen. Toisistaan varovasti irrotetut salaatinlehdet
kulhoon ja tarjolle.

Preparoi ankka sopiviksi paloiksi ja poista huolellisesti kaikki luut. Laita tarjolle. Jokainen kokoaa oman käärönsä - kastiketta pohjalle, kurkkua ja kevätsipulia päälle ja ankkaa maun mukaan. Kääri ja nauti.






1 kommentti :

Kokeile ja kommentoi!