Twiittejä käyttäjältä @PaiviLaaksomies

lauantai 13. heinäkuuta 2013

Irjan kesäsalaatti - muinaishistorialla höystettynä.

Älä anna jugurttikastikkeen hämätä - salaatti on ihanan raikas!























Olen lähtöisin hyvin pieneltä maatilalta, jossa lapsuudessani elettiin melkeinpä omavaraistaloudessa. Kaupasta ostettiin vain suolaa, hiivaa ja vehnäjauhoja - kaikki muu saatiin omasta pellosta tai navetasta. Maito, voi, juusto, leipäjauhot ja jopa sokeri olivat omaa tuotantoa. Omat kanat munivat munat ja kun lakkasivat munimasta laitettiin pataan. Sika teurastettiin syksyisin ja joskus joku nautakin. Metsästä marjat ja tietysti sienet. Väittäisin, että meillä syötiin hyvin vaikka silloin tuntui, että olimme koyhistä köyhimpiä.

Äitini, joka oli omintakeinen boheemi, rakasti ja himoitsi aina kaikkea tuoretta, jota 60 - 70-luvulla oli saatavilla vain kasvukausina. Sitäpaitsi ei maalla siihen aikaan salaatteja syöty, nehän olivat eläinten ruokaa. Mutta meillä syötiin. Siksipä kesäisin, kun vihanneksia oli saatavilla, välillä kuumimpina aikoina elettiin pelkästään äidin salaatilla. 

Ainekset vaihtelivat saatavuuden mukaan, mutta aina siihen kuuluivat iso kasa tuoretta pehmeää lehtisalaattia, keitettyjä uusia perunoita ja kananmunia. Tähän salaattiin on rikos sotkea lihaa tai edes kalaa. Kastiketta ei myöskään kannata liikaa varioida, silloin se ei ole Irjan salaatti. 

Kannattaa kokeilla, tästä pitävät yleensä kaikki.

Irjan salaatti kahdelle

Ruukku lehtisalaattia
2 kypsää, lämmintä tomaattia
2 keitettyä kananmunaa
4 keitettyä uutta perunaa (noin munan kokoisia)
10 cm pätkä tuorekurkkua
sipulinvarsia
persiljaa ja ruohosipulia

Kastike
1,5 dl turkkilaista jugurttia (kermaviili yms. käy)
1 reilu rkl sokeria (1rkl+1tl)
1 reilu rkl väkiviinaetikkaa (1rkl+1tl)
1 maustemitta suolaa (1/4 tl)

Kaikki aineet kuppiin ja sekoitellaan kunnes sokeri on sulanut. Kastiketta pitää olla reilusti niin, että salaatinlehdet ja perunat saavat kaikki osansa. Se tulee maistua makealta ja napakan etikkaiselta, sillä peruna ja salaatti liudentavat terävimmän kärjen pois. Tätä kannataa maistella, jotta oikea balanssi löytyy. 

Revi pesty ja kuivattu salaatti isoiksi paloiksi. Älä leikkaa, jottei salaatti pahastu. Perunat, tomaatit ja kurkku reiluiksi paloiksi. Yrtit ja sipulinvarret silpuksi ja kananmunat lohkoiksi. Voit panna kaikki kulhoon ja sekoitella varovasti kastikkeen kanssa sekaisin, tai rakentaa salaatin lautaselle ja valuttaa kastikkeen päälle. Mielummin miten vain. 

Tarjoa heti kun salaatti ja kastike on yhdistetty.

2 kommenttia :

  1. Ah niin hyvää ja simppeliä. Olisi rikos olla tykkäämättä tästä, varsinkin näin Knuuttilalaisena :-)
    -Heidi

    VastaaPoista
  2. Tällä elää mainiosti kesän ja unelmoi talven. Kokeilemisen arvoinen - jopa muille kuin Knuuttilaisille.

    VastaaPoista

Kokeile ja kommentoi!