Twiittejä käyttäjältä @PaiviLaaksomies

lauantai 19. lokakuuta 2013

Maa-artisokka taipuu herkulliseksi keitoksi!


Minä ja tämä muhkurainen mukula emme ole tunteneet kovin montaa vuotta, mutta suhteemme on silti intohimoinen. 


Ystävämme kaivelevat näitä palstaltaan usein vielä juuri ennen lumia, ja jakavat niitä siten anteliaasti myös palstattomille surkimuksille. 

Tänä vuonna ystävät tekevät remonttia palstanhoidon sijaan, joten jouduin ostamaan mukulat kaupasta. Hyvää niistäkin syntyi.

Kuohkea artisokkakeitto kahdelle

500 g maa-artisokkia
1 iso tai kaksi pienempää jauhoista perunaa
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
1 rkl voita
valkopippuria
kasvisfondia tai kanafondia
vettä
suolaa
cayennepippuria
1 dl kermaa
hiukan sitruunamehua

Kuori perunat ja artisokat ja paloittele ne kattilaan kylmään veteen. Vettä sen verran, että mukulat peittyvät.Suolaa ja keitä kunnes ovat kypsiä. 
Hauduta sipulisilppu ja valkosipulinkynsi voissa, mutta älä anna ruskistua.
Lisää kypsä sipuli ja fondi kattilaan ja mausta alustavasti pippureilla ja suolalla (jos tarvitsee).
Soseuta kunnes sose on oikein silkkistä. Lisää kerma ja kuohkeuta keittoa vielä sauvasekoittimella, kunnes keitto on ihanan kuohkeaa. Kuumenna varovasti ja tee viimeinen silaus sitruunalla.Tässä vaiheessa voi vielä lisätä hiukan kuumaa kasvislientä tai vettä, jos keitto on liian paksua.

Lämmitä lautaset ja tarjoa keitto joko rapean pekonisilpun, rapsakoiden sienien tai lämminsavulohen kera.

Ihana keitto lohiruusun kera



Keiton kanssa maistuu hyvin olut tai vesi, mutta viinin kanssa täytyy olla tarkkana, sillä artisokan hiukan metallinen vivahde saattaa riidellä viinin kanssa. Kuohuva tosin toimii mainiosti - aina :-)

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Kokeile ja kommentoi!