Sinisimpukat ovat täydellistä illanistujaisruokaa - ylipäätään täydellistä ruokaa. Iso höyryävä kulho simpukoita on silkka onni, oli kyseessä iltapala kahdelle tai mukava hetki ystävien kanssa. Parasta simpukoissa maun lisäksi on niiden helppo valmistus.
Ne jotka ovat huolissaan tuoreusasioista, kun käsitellään eläviä simpukoita, voivat huoletta valmistaa ja syödä niitä seuraavia perussääntöjä noudattamalla.
1) Kun peset simpukat ja poistat niiltä parrat (juokseva vesi, juuresharja ja terävä veitsi), tarkista samalla, että kaikki veijarit sulkevat prosessissa suunsa. Kattilaan laitetaan vain ne, jotka pitävät leukansa tiukasti kiinni. Simpukat reagoivat joskus hiukan hitaasti, joten kannattaa seurata hetken.Rikkinäiset ja aukinaiset heitetään pois.
2) Kun simpukat on höyrytetty kypsiksi, lautaselle kelpaavat vain ne, jotka ovat leukansa aukaisseet. Umpinaisia yksilöitä ei kannata yrittää avata, eikä siis syödä.
Elävä simpukka sulkee suunsa viimeistään, kun sitä hiukan kopsauttaa. Pataan.
Toisaalta se avaa leukansa kattilassa, kun henki lähtee. Vatsaan.
Se resepti (kahdelle)
Kilon verran puhdistettuja sinisimpukoita
2 -3 dl valkoviiniä
1 iso tai 2 pientä salottisipulia pieneksi pilkottuna
valkosipulinkynsi
cayennepippuria
1 rkl tomaattipyrettä
valkopippuria
hyppysellinen sokeria
reirusti sileälehtistä persiljaa (käy se kippurakin, mutta...)
voita tai oliiviöljyä
Kuullota sipulit miedolla lämmöllä niin isossa kattilassa, että simpukat hyvin mahtuvat sekaan. Herättele cayennepippuri ja lorauta viini sekaan. Voit jatkaa lientä halutessasi pienellä määrällä kasvis- tai kalalientä. Keittele hetki ja nosta lämpö täysille. Kumoa simpukat kattilaan ja peitä kannella.
Simpukoita ei pidä hukuttaa, joten älä huolestu nesteen vähyydestä. Sitä pitää olla juuri sopivasti rapean leivän uittamiseen, mutta keittoa tästä ei ole tarkoitus tehdä. Pari kolme desiä valmista lientä on sopiva määrä.
Kurkista kattilaan 6-7 minuutin kuluttua. Simpukat ovat avanneet kuorensa ja voit varovasti nostaa ne reikäkauhalla lämpimäään tarjoilukulhoon. Peittele kulho hetkeksi.
Silppua reilusti persiljaa, kaada liemi simpukoiden päälle, sirottele persilja keon kruunuksi ja tarjoile rapean maalaisleivän kera.
Simpukankuori toimii pihteinä haarukan sijaan, mutta lusikka voi auttaa liemen imuroinnissa. Ja se leipä.
Ei kommentteja :
Lähetä kommentti
Kokeile ja kommentoi!