Twiittejä käyttäjältä @PaiviLaaksomies

perjantai 1. maaliskuuta 2013

Sinisimpukat datamiehen vaimon tapaan tai jotain sinne päin.


    

Sinisimpukat ovat täydellistä illanistujaisruokaa - ylipäätään täydellistä ruokaa. Iso höyryävä kulho simpukoita on silkka onni, oli kyseessä iltapala kahdelle tai mukava hetki ystävien kanssa.  Parasta simpukoissa maun lisäksi on niiden helppo valmistus.  

Ne jotka ovat huolissaan tuoreusasioista, kun käsitellään eläviä simpukoita, voivat huoletta valmistaa ja syödä niitä seuraavia perussääntöjä noudattamalla.

1) Kun peset simpukat ja poistat niiltä parrat (juokseva vesi, juuresharja ja terävä veitsi), tarkista samalla, että kaikki veijarit sulkevat prosessissa suunsa. Kattilaan laitetaan vain ne, jotka pitävät leukansa tiukasti kiinni. Simpukat reagoivat joskus hiukan hitaasti, joten kannattaa seurata hetken.Rikkinäiset ja aukinaiset heitetään pois.

2) Kun simpukat on höyrytetty kypsiksi, lautaselle kelpaavat vain ne, jotka ovat leukansa aukaisseet. Umpinaisia yksilöitä ei kannata yrittää avata, eikä siis syödä.

Elävä simpukka sulkee suunsa viimeistään, kun sitä hiukan kopsauttaa. Pataan. 
Toisaalta se avaa leukansa kattilassa, kun henki lähtee. Vatsaan. 

Se resepti (kahdelle)

Kilon verran puhdistettuja sinisimpukoita
2 -3 dl valkoviiniä
1 iso tai 2 pientä salottisipulia pieneksi pilkottuna
valkosipulinkynsi  
cayennepippuria
1 rkl tomaattipyrettä
valkopippuria
hyppysellinen sokeria
reirusti sileälehtistä persiljaa (käy se kippurakin, mutta...)
voita tai oliiviöljyä 

Kuullota sipulit miedolla lämmöllä niin isossa kattilassa, että simpukat hyvin mahtuvat sekaan. Herättele cayennepippuri ja lorauta viini sekaan. Voit jatkaa lientä halutessasi pienellä määrällä kasvis- tai kalalientä. Keittele hetki ja nosta lämpö täysille. Kumoa simpukat kattilaan ja peitä kannella. 
Simpukoita ei pidä hukuttaa, joten älä huolestu nesteen vähyydestä. Sitä pitää olla juuri sopivasti rapean leivän uittamiseen, mutta keittoa tästä ei ole tarkoitus tehdä. Pari kolme desiä valmista lientä on sopiva määrä.
Kurkista kattilaan 6-7 minuutin kuluttua. Simpukat ovat avanneet kuorensa ja voit varovasti nostaa ne reikäkauhalla lämpimäään tarjoilukulhoon. Peittele kulho hetkeksi. 

Viimeistele liemi. Lisää tomaattipyre. Maista. Liemi maistuu jo nyt hyvälle, mutta vaatii ehkä hyppysellisen sokeria, ehkä hiukan suolaa. Jos haluat täyteläisemmän liemen, kerma toimii aina. Myös loraus kookosmaitoa käy vaihtelusta. Liemen voi siivilöidä tässä vaiheessa, mutta toimii se näinkin. Simpukoista voi tulla niiden avauduttua liemeen jokunen hiekanjyvä, jotka tietenkin siivilöinti eliminoi. Itse pidän tästä hiukan robustimmasta versiosta, jossa sattumat ovat mukana. Hammaslääkäriä ei useinkaan tarvita.

Silppua reilusti persiljaa, kaada liemi simpukoiden päälle, sirottele persilja keon kruunuksi ja tarjoile rapean maalaisleivän kera.

Simpukankuori toimii pihteinä haarukan sijaan, mutta lusikka voi auttaa liemen imuroinnissa. Ja se leipä.
  

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Kokeile ja kommentoi!