Twiittejä käyttäjältä @PaiviLaaksomies

sunnuntai 11. lokakuuta 2015

Terijokikalaa - kohderyhmä käski!

Ostan nykyään varsin harvoin tuoretta tonnikalaa, mutta tänä viikonloppuna tein poikkeuksen, kun sen ison tavaratalon hassut päivät tarjosi sertifioitua ja ystävällisesti kalastettua tuoretta tonnikalaa kohtuuhintaan. En sitten tiedä onko se kala ihan neuvottelemalla saatu kalastettua, mutta enivei - ostin.

Nautimme sitä ensi hätään ihan sashimina tykötarpeiden kera, mutta lauantai-illan ja haravointipäivän kunniaksi, kohderyhmän pyynnöstä, pihvit terijoen malliin eli 


 

Tonnikalaa teriyakikastikkeessa


Tosin muinoin söimme yhdessä pietarilaisessa ravintolassa, jossa ruokalista oli todella monella kielellä, myös suomeksi, kalaa terijokikastikkeessa. Tarina ei kerro oliko kyseessä vahinko vai listan laatijan hauska päivä. Meitä ainakin nauratti, varsinkin kun se kastike vaikutti siltä, että Terijoki oli puhtaimmat päivänsä nähnyt. Hekottelua tosin saattoi vauhdittaa myös jokunen 100 grammaa vodkaa palanpainikkeena.

Mutta asiaan!


Teriyaki


1 dl hyvää soijaa
2 rkl sherryviinietikkaa
1 dl sokeria (on paljon joo)
mustapippuria
2 cm pala tuoretta inkivääriä pieneksi silputtuna
1/2 keskikoisesta chilistä

2 kestävän kehityksen tonnikalapihviä

Kuumenna marinadin aineksia sen verran, että sokeri sulaa mukavasti. Maistele kastiketta ja tasapainota tarvittaessa etikan ja sokerin avulla. Siis jos on liian makeaa, lisää hiukan etikkaa ja päinvastoin. Koska itse menen aina lusikka edella, eli hiukan lisää tuota, ja ehkä vielä tätä, niin ihan tarkkoja määriä en osaa vannoa. 
Anna marinadin jäähtyä ja upota tonnikalapihvit marinadiin maustumaan. 

Tee sillä välin kurkkulisuke. Kurkkulisuke siksi, että jääkaappi edelleen tursuaa kasvihuonekurkkuja, ja todellakin on rajallinen se määrä, jonka niitä voi jakaa ja syödä tuoreena. Mutta tämä on mielestäni aika hyvää.


Misokurkut


1 iso kurkku
1 rkl kasvisöljyä
1 salottisipuli ohueksi siivutettuna
3 rkl hyvää vaaleaa misotahnaa
1 tl seesamiöljyä
2 rkl seesaminsiemeniä
tuoretta korianteria
tilkka vettä



Leikkaa kurkku pitkittäin halki ja poista siemenet. Siivuta kurkku hiukan vinottain noin sentin paksuisiksi viipaleiksi. Hauduttele kurkkuja ja sipulia pannulla öljyssä kunnes kurkut ovat hiukan läpikuultavia, mutta vielä kohtuullisen kiinteitä.  Ota pannu liedeltä ja liuota misotahna, seesamiöljy ja seesaminsiemenet pikkutilkkaan vettä ja sekoita se kurkkuihin. Lisää korianterisilppu jos olet sen ystävä. Pidä lämpimänä.

Pyyhi tonnikalapihvit ylimääräisestä marinadista ja ota paistopinta kuumalla pannulla nopeasti molemmin puolin. Siis todella; ei kauempaa kuin 30 sekuntia per puoli.

Laita kurkkupeti lautaselle ja nosta pihvi lämpimien kurkkujen päälle. Kuumenna marinadi nopeasti pannulla ja kaada pihvin päälle.

Koristele ja syö!
Kohderyhmä hyrisi, mutta häntä on helppo miellyttää! 



Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Kokeile ja kommentoi!