Twiittejä käyttäjältä @PaiviLaaksomies

keskiviikko 10. toukokuuta 2017

Jugurtti, jogurtti, jukurtti - mielummin miten vaan!

Puolikas passionhedelmää antaa kirpeyttä jugurtin pehmeyden kontrastina. 



Meidän vakikaupassa on pitkään ollut myynnissä ranskalaisia ihania jugurtteja lasitetuissa savipurkeissa, joita en ole raaskinut heittää pois, mutta joille en tätä ennen ollut keksinyt uusiokäyttöä. Liian kaukaa haettua olisikin ollut keksiä tehdä niihin jugurttia. Kohderyhmähän sen sitten keksi viimeisimmällä lomareissulla. Ihanassa hotellissamme oli aamiaisella tarjolla kotitekoista jugurttia pikkuisissa lasipurkeissa. Tätä pitää kuulemma saada kotonakin.

Valitse kaupasta oma suosikkijugurttisi, mutta katso ettei siinä ole mitään muuta kuin maitoa ja se maitohappobakteeri, joka tekee siitä juuri sinun suosikkijugurttisi. Valitse myös haluamasi maito projektiin. Itse haluan mahdollisimman käsittelemättömän lehmänmaidon ja täyteläisen, lempeän ja lohkeavan lopputuloksen. Rakastan myös homogenoimattomassa lopputuloksessa ohutta kermakerrosta jugurtin päällä. 


Tässä siihen resepti.

1 litra homogenoimatonta täysmaitoa luomuna tai vapaasta lehmästä 
1 dl Eila lohkeavaa luonnonjugurttia
(puolikas vaniljatanko)

Kuumenna maito vaniljatangon kanssa melkein kiehumispisteeseen hitaasti, sekoittaen säännöllisesti, jottei maito nappaa kattilan pohjaan. Kuumentamisen on hyvä kestää vähintään puoli tuntia, mutta mitä kauemmin sen parempi. 
Laita uuni lämpenemään noin 45 asteeseen. Anna maidon jäähtyä 48-45 asteeseen. Jos kärsivällisyys on koetuksella, voit jäähdyttää sen vesihauteessa. Lämpömittari on tässä välttämätön. Poista vaniljatanko ja purista siitä siemenet maitoon ja sekoita hyvin. Ota lämmintä maitoa erilliseen kuppiin ja sekoita se jugurtin siemenen kanssa huolellisesti. Ei kokkareita, kiitos. Vispaa siemen maitoon huolellisesti.

Jaa maito kuppeihin (10 pientä) ja laita uuniin viideksi tunniksi. Jos uunissa on ajastin, käytä sitä. Jätä jugurtit jäähtyvään uuniin ja anna olla siellä mielellään toiset viisi tuntia, mutta ainakin kunnes uuni ja purkit ovat jäähtyneet. 


Sulje purkit haluamallasi tavalla. Itse käytän foliota ja parsanipuista säästettyjä paksuja värikkäitä kumilenksuja. Siirrä jääkaappiin yöksi. Aamulla herkut ovat valmiit. 

Voit myös laittaa haluamasi herkun purkin pohjalle, jolloin saat kerrosjugurtin aikaiseksi. Meille tarttui passionhedelmä suosikiksi, mutta esimerkiksi raparperi tai karviashillo sopivat erinomaisesti tämän silkinpehmeän herkun kumppaniksi. 

Wikipedia sanoo:

Maidon käyttämisestä on eri kulttuureissa merkkejä jo 4 500 vuoden takaa. Sana jogurtti on peräisin turkin sanasta yoğurt (lausutaan [jɔˈurt]). Ennen 1900-luvun alkua jogurttia syötiin varsinkin Kaakkois-EuroopassaKeski-AasiassaLähi-idässä ja Intiassa. Myös Suomessa pienimuotoisen karjatalouden aikana talven varalle valmistettu säilyvä piimä muistutti jogurttia.Jogurtin geelimäinen rakenne johtuu laktoosin eli maitosokerin käymisestä maitohapoksi, jonka aiheuttama happamuus kokkaroittaa maitoproteiinin sakeaan muotoon. 




Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Kokeile ja kommentoi!