Twiittejä käyttäjältä @PaiviLaaksomies

maanantai 19. joulukuuta 2016

Vaahtokarkkeja - helppo nakki!

Kauniimman lopputuloksen saa, kun käyttää pursotinpussia,
mutta massatuotannossa leikkuutekniikka voittaa.
Pienet pilkut ovat kuivattua vadelmajauhetta.

Tänä jouluna ajattelin tehdä itse makeisia. Juuri niitä joista itse pidän, eikä mitään "Forest Gump" -konvehteja.

Ensin "pieni" purkaus:
Marmeladit ovat sekä minun, kohderyhmän että yleisön suosikkeja, joten niitä ehdottomasti. Netti on täynnä marmeladireseptejä ja melkein jokaisessa väitetään, että niitä on tosi helppo tehdä. Täyttä puppua! Kiroilisin, mutta yritän hillitä itseni. Kyllähän niitä helppo tehdä on, mutta jos haluaa lopputuotoksen kestävän tarkastelua, niin EI OLE HELPPOA!!!

Tuore appelsiini - maku ja rakenne hyvä,
mutta kyllä nämäkin itkevät vielä kolmantena päivänä.
Keittiömme oli kaksi viikkoa kuin kemian laboratorio erilaisten marmeladikeitosten jäljiltä. Sukat tarttuivat lattiaan yhteensä neljäntoista version jälkeen, enkä vieläkään ole saavuttanut itsenäni tyydyttävää lopputulosta. Olen käyttänyt liivatetta, agar agaria, pektiiniä, sokeria, hillosokeria, glukoosia siirappina ja jauheena ja näiden kaikkien erilaisia komboja. Sokeri on saavuttanut eri olomuotoja erilämpöisinä seoksina ja pektiini, agar agar ja glukoosi kietoutuneet toisiinsa eri suhteissa. Olen lukenut lukemattomia ohjeita ja reseptejä, joiden tuloksena on milloin kumia, milloin liimaa ja välillä murenevaista levyä. Versiot, jotka näennäisesti vaikuttivat hyvältä ja pienen kuivattelun jälkeen ottivat sievän sokerikuorrutteen ylleen, itkivät viimeistään viidentenä päivänä. Maku sentään useimmiten oli hyvä. 
Minut tuntevat tietävät, että en luovuta helpolla, enkä sano, että olisin vieläkään luovuttanut, mutta ainakin nyt on menossa jonkinlainen tulitauko tässä taistelussa, joten nyt tehdään VAAHTOKARKKEJA.

Vadelmaiset vaahtokarkit

Italialainen marenki:
300 g sokeria
100 g vettä
30 g tärkkelyssiirappia
70 g kananmunan valkuaista (kolme kananmunaa)
1 rkl tomusokeria

Maku

40 g vadelmasosetta tai muuta marja tai hedelmäsosetta
7 kpl liivatelehtiä

Lisäksi:

Tomusokeria ja maissitärkkelystä

Tee näin:

Laita ensin liivatelehdet likoamaan reiluun määrään kylmää vettä.

Valmista italialainen marenki; vatkaa munanvalkuaiset ja lusikallinen tomusokeria kovaksi vaahdoksi, mieluiten yleiskoneella. Laita sokeri, vesi ja tärkkelyssiirappi paksupohjaiseen kattilaan ja kiehuttele valvotusti 121 asteiseksi.Jos sinulla ei ole mittaria, keitä sokerilientä noin 10 minuuttia, kunnes se kuplii tasakokoisina kuplina. Kaada keitetty seos vatkattuihin valkuaisiin ohuena nauhana vatkaten samalla kohtuullisella nopeudella. Anna koneen käydä (tai jatka vatkaamista sähkövatkaimella) kunnes seos on kaunista, kiiltävää ja jäähtynyttä.
Kuumenna vadelmasose, purista liivatteista ylimääräinen vesi ja sulata liivate kuumennetun vadelmasoseen joukkoon. Kun sose on tasaista ja liivate täysin liuennut lisää makuaine-liivateseos jäähtyneeseen marenkiin. Älä vatkaa vimmatusti, ettei marenkin menetä kuohkeuttaan, vaan ainoastaan sen verran, että massa on tasaista.


Kaada massa ihan kevyesti öljytylle pellille, tai vuokaan, tai laita pursotinpussiin ja pursota haluamasi paksuisia tankoja. Vie viileään hyytymään tai laita hetkeksi pakastimeen, jolloin vaahtokarkki on helpompi leikata. Pyörittele vaahtokarkit tärkkelys-tomusokeriseoksessa jotta ne eivät tartu toisiinsa. Itse käytin tomusokerin lisäksi ihanaa kuivattua vadelmapölyä, joka vielä vahvistaa vadelman aromia.

Maku on muuten ihan toista, kuin kaupan makeisissa.


Kauniit puolikuut on tehty paahdetusta omenasoseesta - sitkaita!


Takana appelsiini, edessä mustikka-mustaherukka,
sekä vadelma-mustikka. Maku hyvä, mutta rakenne
murean rapsahtava.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Kokeile ja kommentoi!