Twiittejä käyttäjältä @PaiviLaaksomies

perjantai 29. maaliskuuta 2013

Pöljä ajatus - nappi suoritus

Kihniöläinen ei kehu omaa ruokaansa. Piste. Olen vuosikymmenten ajan ahdistanut ruokavieraita kiukuttelemalla omaa epäonnistumistani. Minun on edelleen vaikea kestää pienintäkään vastoinkäymistä tai ylipäätään sitä, että ruoka ei ole juuri sellaista kuin halusin.
Vuodet ovat onneksi pikkuhiljaa opettaneet hieman nöyryyttä. Myös sen, että ruokailijoille pitää antaa rauha nauttia ruuasta, vaikka se ei olekaan täydellistä. Se voi silti olla "ihan hyvää". 

Noh - hyviä Korpelan siskoja kaapissa. Parikymmentä vuotta meillä siskoista on aina tehty Tom Yam keitto. Siis tulinen thaikeitto, joka on ihan loistava erityisesti, jos krapula uhkaa. Ja vaikka ei uhkaakaan - se on silti ihanaa tulista talviruokaa. Tai 
kevät-, kesä- ja syysruokaa. Siihenkin on tarina, mutta sitä en jaksa kertoa. 
Tom Yam -keiton lisäksi toinen thaiklassikko on Tod Mun Pla -kalapihvit. Yleensä teen ne hauki- lohiyhdistelmänä, mutta tänään ne innoittivat tähän pöljään reseptiin, jolla ei ole mitään tekemistä kalan kanssa. Siskonmakkarat hiukan uudella tavalla -  kannattaa kokeilla, jos ainekset löytyvät.

Tod Mun Sisko eli Tod Mun Paukku

400g hyviä siskonmakkaroita 
1 rkl red curry paste
2 hienoksi silputtua valkosipulinkynttä
1 rkk limen- tai sitruunanmehua
1 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna
1 chili hienoksi silputtuna
1 sitruunaruoho (2cm mehevimmästä kohdasta)hyvin pieneksi silputtuna
3 kaffirinlehteä hienoksi silputtuna
1 rkl worcesterkastiketta
2 rkl tuoretta basilikaa silputtuna 
1 oksa korianteria juurineen silputtuna
Kasvisöljyä kypsentämiseen.

Lypsä siskot ulos kuorestaan kulhoon ja lisää kaikki ainekset. Sekoita massa hyvin.

Vuoraa iso lautanen paksulla kerroksella talouspaperia. Siihen voit pyöräytellä kypsät siskopallukat valuttamaan ylimääräiset öljyt nahastaan. Kuumenna öljy riittävän korkealaitaisessa astiassa (vokki, kattila frittikeitin...) Testaa öljyn riittävä kuumuus tökkäämällä tikku astian pohjaan. Kun pienet kuplat alkavat kiivetä tikkua pitkin ylös, on öljy riittävän kuumaa.
Muodosta kahdella lusikalla pikkuisia palloja (2cm halkaisija) ja pyöräyttele ne öljyyn kypsymään. Pallukat kypsyvät nopeasti, joten nostele kauniisti ruskettuneet reikakauhalla viipymättä talouspaperille valumaan.

Supersoossi


Pari kunnon oksaa korianteria juurineen (hyvin pestynä)hienoksi silputtuna
3 valkosipulinkuntta hienoksi silputtuna
2-3 punaista chiliä hienoksi silputtuna
2 limen mehu
1-2 rkl kalakastiketta

Silppua ensi kiinteät ainekset, purista limet ja lisää kalakastike. Maista!
Säädä ihan varovasti sokerilla, jos tuntuu että balanssi ei ole kohdallaan (1/4 tl).

Tämä käy yhtä hyvin riisin kuin koko annoksen maustamiseen. Lisäksi toimii hyvin myös makea chilikastike, jota saa jokaisen siwan hyllystä nykyään.  

Keitä thairiisi ohjeen mukaan.
Koristele korianterilla ja syö.

Kiitos ja kumarrus.





1 kommentti :

  1. jep jep, joutuuko tuota sisko parka ihan itse testaamaan?

    VastaaPoista

Kokeile ja kommentoi!