Twiittejä käyttäjältä @PaiviLaaksomies

torstai 7. helmikuuta 2013

Muhakas eli viikonlopun hemmotteluaamiainen

Kohderyhmä sai viime kesänä Tallinnan luksushotellin aamiaisella Eggs Benedictin sijaan muhevan näköisen munakkaan eteensä. Pettymyksestä selvittyään hän tykästyi tarjottavaan ja kysyi kainosti voisiko sellaisen lisätä aamiaislistalle joskus kotonakin. Vaikka hotellin munakas oli mielestäni kypsynyt kuivan puolelle, ajattelin kokeilla jotakin samantyyppistä. Kohderyhmä kannattaa pitää tyytyväisenä.

Ihana kohokkaan ja munakkaan yhdistelmä syntyy yllättävän helposti, kunhan muistaa olla kypsyyden kanssa tarkkana. Sitäpaitsi tämä on täydellinen hemmotteluaamiainen kenelle tahansa.Täytteet voi valita mieltymyksensä mukaan, kunhan muistaa, että täyte ei tässä munakkaassa kypsy, eikä liian iso täytemäärä ehdi lämmetä kunnolla.

Muhakas kahdelle

3 munaa valkuiset ja keltuaiset eroteltuna
2 rkl kermaa
suolaa ja valkopippuria

Toimiva esimerkkitäyte:
6 ohuen ohutta siivua lempijuustosta (esim port salut) tai pari rkl parmesanraastetta
pala paprikaa pieneksi kuutioituna (mikä väri vain)
siivu kinkkua pieneksi pilkottuna
kevätsipulia tai ruohosipulia 
1rkl sileälehtistä persiljaa tai korianteria
Pehmeät huiput

Sekoita keltuaiset ja kerma keskenään ja lisää suolaa ja valkopippuria myllystä maun mukaan. Silppua täytteen ainekset valmiiksi, sillä munakkaan vaiheet eivät odottele. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi, (ei kivikovaksi eli "soft peaks"). 

Sekoita keltuaismassaan. Käytä hyvää pannua, josta tiedät munakkaan varmasti irtoavan. Suuri voimäärä ei paranna lopputulosta, joten käytä rasvaa vain se mikä on välttämätöntä, jotta munakas irtoaa suosiolla.

HUOM: Laita pannu matalalle lämmölle. Tässä pitää olla kärsivällinen, sillä munakasta ei käännellä eikä sekoitella. Siis matala lämpö (muna kypsyy jo 70 asteessa), massa tasaisesti pannulle ja kansi päälle. Tarkkaile tilanteen kehittymistä. Noin 1-2 minuutin kuluttua munakkaan pitäisi näyttää pullistuneen kalpealta. 

Sopivasti kypsynyt
Lisää täytteet






Juustohuntu
Jos kosketat kevyesti, massa tarttuu vielä sormenpäähän. Älä kurki paistopuolelle vielä. Sirottele tässä vaiheessa täytteen osaset hellästi pinnalle. Viimeisenä kevyet juustosiivut tai raaste ja yrtit. Jos juusto on liian paksuina siivuina, ne eivät ehdi sulaa kunnolla. Jos sinulla ei ole raivostuttavan ohuita siivuja tuottavaa juustohöylää, käytä raastinta. Laita kansi takaisin päälle.
Kun juusto näyttää melkein sulaneen on munakas valmis. Luota sen kypsyyteen, sillä jos alat varmistella, lopputuloksena on ihanan munakaspilven sijaan styroksia. Käännä munakkaan toinen puoli hellästi toisen päälle, jaa kahteen osaan ja nauti. Tai jos olet ahne, syö kokonaan itse.

Hellästi ympäri!

Jos ensimmäinen kokeilu ei onnistu, älä lannistu. Toinen kerta onnistuu jo varmasti.

Kohderyhmä kiittää!


Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Kokeile ja kommentoi!