Twiittejä käyttäjältä @PaiviLaaksomies

sunnuntai 3. helmikuuta 2013

Yleisön pyynnöstä: ensimmäinen bloggaus!

No niin. 
Aloitan rehellisesti; yleisö joka toistuvasti on pyytänyt tämän blogin aloittamista koostuu sisarestani. Hän on myös luvannut tätä seurata, joten nyt otetaan naisesta mittaa. Ehkä tätä satunnaisesti tulee seuraamaan myös keitosteni kärsivällinen ja aina kannustava kohde, Jaska.

Olen kokeileva kokki. Rakastan keittokirjoja ja reseptejä, mutta yhtä paljon innostun omista kehitelmistäni. Olen kriittinen ja harvoin tuloksiin tyytyväinen, mutta vain hetken. Tulta päin ja kohti seuraavaa (epä)onnistumista.

Mutta siihen ruokaan.



Olipa kerran, kauan kauan sitten aika, jolloin työpaikat olivat ikuisia ja joissa työtekijoillä oli monenlaisia etuja. Esimerkiksi pankkien henkilökuntaa hemmoteltiin päivittäin oman keittiön itse valmistamilla herkuilla. Noina ammoisina aikoina eräässä suuressa pankissa juhlapäivinä tarjottiin henkilökunnalle erikoisherkkua, jonka resepti oli tarkoin varjeltu salaisuus. Tällainen pääemännän ruutuvihkoon käsin kirjoittama resepti päätyi kahdeksankymmentäluvulla tiskin alta haltuuni. Ehkäpä saan anteeksi rikkoessani salassapidon pyhän valan, olenhan säilyttänyt sen jo usean vuosikymmenen.

Herkun alkuperäinen nimi on silliseos, mutta sen olen joutunut muuttamaan sen harhaanjohtavana, koska pääraaka-aine ei suinkaan ole silli vaan naudanpaisti.  Herkku tarjotaan pääruokana hyvien keitinperunoiden kera, eikä se vaadi muita lisukkeita. 
Ensimmäistä kertaa tätä maistanut ystäväni lausahti "haluan sukeltaa tuohon kulhoon". Kummityttö noin viisitoistavuotiaana antoi myös palautetta: "Päpä, tää on kyllä ihan hyvää - tää örvellys" Hienostunut paistivahto tuli jälleen siis jälleen uudelleennimetyksi ja on siitä lähtien ollut perheen kesken vain  örvellys.
Tämä on juhlaruoka, ja sitä kannattaa valmistaa reilu annos, sillä se maistuu vielä monta päivää juhlien jälkeen leivän päällä.



Örvellys eli paistivaahto 10 hengelle

n. 1,5kg sisä- tai paahtopaistia täysin kypsäksi paistettuna
yksi rasvasilli perattuna
kaksi sipulia raastettuna
4 dl majoneesia
1 l kermaa vatkattuna

Jauha kypsä täysin jäähtynyt paisti hienoksi yleiskoneella tai lihamyllyllä. Tuloksen pitää olla lähes jauhomaista. Raasta sipuli ja hienonna silli. Sekoita kaikki hyvän majoneesin kanssa sekaisin. Jos et tarjoa ruokaa samana päivänä, laita ilman kermaa hyvin peitettynä kylmään. Vatkattu kerma kannattaa lisätä vasta pari tuntia ennen tarjoamista. Tarkista suola.

Lopputulos ei ole kaunis, joten pieni tuunaaminen esillepantaessa kannattaa



Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Kokeile ja kommentoi!